Cine va primi onorul luni, 1 aprilie?

Cine va primi onorul luni, 1 aprilie? Situația hilară de la șefia armatei continuă sub aceleași auspicii ale luptei politice oarbe dintre puterile statului, chiar dacă de suferit au chiar românii. De data aceasta securitatea României e pusă la bătaie de politicieni mărunți, de dragul unor orgolii mari.

Miza acestui război politic între reprezentantul Guvernului, ministrul apărării Gabriel Leș, și președintele Klaus Iohannis este una destul de importantă: cine numește comandantul armatei.

După ce pe 31 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea depusă de MApN prin care se solicita suspendarea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului SMAp, generalul Nicolae Ciucă a fost suspendat și atribuțiile au fost preluate de generalul-locotenent Laurian Anastasof, care a fost împuternicit locțiitor  al şefului SMAp de către ministrul Leș, pe 1 februarie.

Aceeași curte, în alt proces, de anulare a decretului prezedențial, a decis pe 29 martie să respingă cererea făcută de MApN, făcând ca generalul Ciucă să fie repus în drepturi până la o decizie definitivă.

Tot acest demers, prin care MApN a inițiat două proceduri judecătorești împotriva aceluiași decret de prelungire a mandatului generalului Ciucă dovedește disperarea, dar și subordonarea totală politicului a unor direcții centrale din MApN.

Mi-aș dori ca același patos să fie depus de oficialii MApN și în alte domenii, cum ar fi înzestrarea armatei – proiectele sunt blocate, întârziate sau uitate; echiparea – noua ținută de luptă este de proastă calitate; salarizarea – militarii sunt la baza grilei de salarizare a bugetarilor; cel legislativ – militarii activi și în rezervă sunt duși cu zăhărelul de ani de zile că se va îmbunătăți cadrul legal etc.

Lasă un răspuns