Ce este în neregulă cu achiziția armei de asalt

Mi-a atras atenția faptul că ministrul economiei, Niculae Bădălau, a anunțat achiziția unei arme de asalt italiene, Beretta ARX 160, în timp ce uzina de la Cugir, din subordinea sa, are în dezvoltare o astfel de armă, împreună cu MApN.

De ce și-ar sabota ministrul român una din companii, în favoarea unei fabrici străine? În plus, nimeni de la Ministerul Apărării Naționale sau de la Ministerul Economiei nu a anunțat că se renunță la proiectul prioritar de dezvoltare-cercetare, arma de asalt cal. 5,56 mm, unde integratorul este CN ROMARM SA/SC CUGIR SA iar furnizorul de muniţie, SC UZINA MECANICĂ SADU SA, toate în subordinea ministrului Bădălău. Proiectul este pe site-ul Departamentului pentru armamente, detalii aici.

Prototipul acestei arme de asalt realizată la Cugir a fost testat inclusiv în teatrul de operații din Afganistan și a necesitat deja cheltuieli de proiectare și fabricație. Pentru un tratament egal al celor două companii, ar trebui ca, înainte de anunțul achiziției noii arme, și arma ARX 160 să treacă prin același proces de verificare și acceptare din partea militarilor români.

Chiar dacă ministrul economiei a spus că arma este ”dorită” de militari, niciun oficial civil sau militar de la MApN nu a confirmat acest lucru. În plus, nu există ca și procedură să spui că arma este dorită de militari. Respectivul produs trebuie să treacă printr-un riguros proces de selecție și testare înainte să fie ales.

Dacă se dorește renunțarea la arma dezvoltată de Cugir, sunt multe arme de asalt considerate de specialiști chiar mai bune decât Beretta ARX 160. De exemplu, în toate topurile de specialitate, printre cele mai bune arme de asalt europene apar mereu: Heckler & Koch G36 fabricată în Germania și Steyr AUG fabricată în Austria. Poate organizarea unei licitații ar acorda șansa militarilor să-și achiziționeze cea mai bună armă din punctul lor de vedere.

Arma de asalt aflată acum în dotarea militarilor, derivată din AK-47, chiar dacă nu este foarte precisă și necesită câteva luni de instruire până ajungi să tragi bine cu ea, are câteva calități redutabile, printre care robustețea și fiabilitatea.

O armă de asalt trebuie testată în condiții de umezeală extremă, îngheț și praf pentru o perioadă lungă de timp, în condiții similare celor din taberele de instruire sau misiunile de luptă ale militarilor. Achiziția unei arme insuficient testată de forțele armate române poate pune în pericol viața militarilor în viitoarele misiuni.

Să fiu bine înțeles, nu am nimic împotriva armei Beretta ARX 160, dar mi se pare normal ca militarii să fie lăsați să-și aleagă singuri noua armă de asalt și să nu li se impună una pe considerente neștiute de nimeni.

One Comment

  1. Nu sunt un specialist in domeniu,stiu insa ceva.Din N motive,nici o tara ce produce un tip de armament,nu cumpara din alte tari ,Adica,..cum sa te sabotezi singur? Nu este mai corect ,sa investesti in cercetare si dezvoltare..la tine acasa,decat sa dai banu pe arme produse in alte tari? Ma intreb numa.

Lasă un răspuns