Bombardiere americane, la granițele Rusiei și Chinei

În această lună, forțele aeriene americane au desfășurat bombardiere B-52 în Europa și Asia, în cadrul unor exerciții militare. În fotografie, o astfel de aeronavă este alimentată în aer deasupra României.

Șase bombardiere americane B-52 au aterizat în această săptămână în baza aeriană Fairford din Marea Britanie, conform airforcetimes.com.

Aeronavele, însoțite de peste 400 de militari din forțele aeriene americane, vor fi folosite la diverse exerciții deasupra Europei.

Acest tip de aeronave au mai fost în atenția mass-mediei europene în timpul bombardamentelor americane din Serbia și din Irak. În 2003, pentru operația Iraqi Freedom, au aterizat la aceeași bază militară britanică 17 bombardiere B-52.

În Europa, aeronavele zboară deasupra Norvegiei, Mării Baltice, Estoniei, Mării Mediterane și Greciei. Acțiunea a generat deja reacție din partea Rusiei, ministrul apărării declarând că până în prezent aeronavele nu s-au apropiat la mai mult de 150 de kilometri de granița Federației Ruse, după care au întors.

Un număr nespecificat de bombardiere B-52 au fost dislocate și în Guam, Oceanul Pacific, la începutul acestei săptămâni pentru familiarizarea personalului cu teatrul de operații din regiunea India-Pacific. Acestea au zburat în apropierea peninsulei Kamchatka și deasupra Mării Chinei de Sud.

Bombardierele Boeing B-52 Stratofortress pot transporta în jur de 37 de tone de diverse tipuri de muniție, inclusiv bombe nucleare, au o rază de acțiune de peste 14.000 de kilometri, se pot alimenta în aer și sunt un mijloc prin care SUA își arată superioritatea aeriană.

 

Sursă foto: B-52 alimentat în aer deasupra României, 18 martie, fotograf  – Sr. Amn. Benjamin Cooper/US Air Force.

Lasă un răspuns