De ce Rusia amenință, aproape lunar, Europa?

A devenit aproape o obișnuință ca oficiali ruși să amenințe, aproape lunar, cu rachete și atacuri nucleare Europa.

Este o strategie pe termen lung, ce se desfășoară deja de câțiva ani, având ca principale scopuri: setarea agendei interne pe pericolul venit din vest și întărirea încrederii populației ruse în liderul de la Kremlin, precum și slăbirea alianței țărilor NATO, mai ales pe fondul Brexit-ului, tensiunilor interne între unii lideri europeni și disputelor dintre SUA și Germania.

 

Ultima amenințare a venit de la șeful comisiei pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse, Viktor Bodariov, fost comandant al forțelor aeriene, care a amenințat cu desfășurarea bombardierelor cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 în Crimeea.

Bodariov chiar a explicat că armele de la bordul acestor aeronave pot lovi ținte de pe întreg teritoriul Europei.

Astfel de amenințări din est vin la intervale regulate de timp, în urmă cu doar câteva săptămâni eram speriați cu rachetele hipersonice ce pot distruge orice țintă, inclusiv Pentagonul, în câteva minute.

 

Crimeea și Kaliningrad, puternic înarmate

După anexarea Crimeei, rușii au fortificat peninsula cu sisteme moderne de rachete S-300, S-400, Buk-M2, Panțir-S1 și Iskander. În afară de bombardierele strategice, flota de aeronave are în compunere și avioane de vânătoare MiG-29 și Su-27. La aceaste echipamente se adaugă și navele Flotei Mării Negre, echipate și acestea cu diferite sisteme de rachete, printre care Bal și Bastion.

Crimeea și Kaliningrad sunt prezentate de oficiali ruși ca adevărate capete de pod împotriva țărilor vestice.

Toată această retorică războinică a oficialilor ruși, după anexarea ilegală a Crimeei și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei, bazată, în principal, pe postura tot mai ofensivă a Federației Ruse în zonă, a declanșat un nou război rece între vest și est și o nouă cursă a înarmărilor în care a fost prinsă și România.

2 Comments

  1. BAJAN GHEORGHE

    Nu este numai o nouă cursă a înarmărilor. Nu trebuie să uităm că trebuie menținut acel echilibru care ți-l asigură nivelul redus de vulnerabilitate împotriva efectelor unor posibile acțiuni ale unui potențial adversar. Cât despre retorică…este parte a războiului informațional…care nu mai este rece!!!
    Este o analiză corectă.

  2. pricope gianulis

    Nu se va ajunge la confruntare usa-rusia. Vor negocia si voroferi o parte din estul europei rusiei. Au mai favut-o!

Lasă un răspuns