Caz unic în istoria noastră: militar nevinovat, cu sporurile salariale tăiate și suspendat din funcție

Chiar dacă toată lumea vorbește despre lupta politică dintre președintele României Klaus Iohannis și ministrul apărării naționale Gabriel Leș, eu cred că subiectele cu adevărat îngrijorătoare sunt situația ingrată în care se află generalul Nicolae Ciucă și, automat, lipsa conducerii operaționale a structurilor de forțe ale armatei.

Generalul Ciucă, ca șef al armatei, îi reprezintă pe toți militarii, iar atitudinea politicienilor față de persoana lui reflectă, de fapt, nepăsarea acestora la adresa celor care au jurat să-și apere patria, manifestată în ultimii ani prin jigniri publice, subfinanțare, legi anapoda și mai nou blocarea și amânarea tuturor licitațiilor.

Din cauza acestei nepăsări, armata a ajuns într-o situație critică, când peste 90 la sută din tehnică este mai veche de 30 de ani. Chiar dacă în ultimii doi ani au fost alocați mai mulți bani pentru înzestrare, nepriceperea și reaua voință a decidenților au făcut ca acești bani să nu fie cheltuiți, ajungând la finele anului trecut la performanța ca toate procedurile de achiziție să fie blocate.

Pentru a nu se ajunge în situația suspendării șefului Statului Major al Apărării, politicienii implicați au avut la dispoziție un an întreg, 2018, pentru a negocia persoana care să-i ia locul lui Nicolae Ciucă, iar în cazul în care nu aveau un rezultat, puteau să-i prelungească mandatul cu maxim un an.

Ce s-a întâmplat de fapt, e tipic celor care guvernează România: au lăsat totul pe ultimele zile ale anului și, cum era previzibil, în loc să vină cu o soluție necesară conducerii forțelor armate, politicienii implicați au generat o criză care a lăsat structura de forțe fără conducere operațională.

Fără să țin partea vreunei tabere, deoarece din puntul meu de vedere amândouă se fac vinovate, mă gândesc doar la faptul că atâta vreme cât suntem conduși de astfel de politicieni, inamicii nici nu mai au nevoie să ne atace, că ne distrugem singuri.

Chiar dacă în discursurile publice, politicienii cu responsabilități în apărarea națională vorbesc de pericolul, real de altfel, de la est, nu am cum să nu cuget: dragi politicieni, rușii nu au nevoie să ne atace, cât timp ne guvernați voi!

3 Comments

  1. Nu si-a pregatiit inlocuitorul cum cerea cutuma a patit-o!!Ha,ha. mai are pana la 10 lei cat spunea ca-i ajunge la pensie!!Sa mai stea inca 3 lini la dispozitie si sa iasa la pensie din aceasta postura ,fara sporuri ind. conducere si alte sporuri!! Ionica viata se razbuna daca nu ai avut grija de camarazii tai!!!

  2. Palade Mihai

    Si armata că toate instituțiile statului nu-s ale statului, așa că nu trebuie să ne mire deciziile împotriva Armatei Române. Ca lucrurile să aibă o întorsătură bună trebuie să știm cine suntem, ce suntem și unde trebuie să ajungem. Atât timp cât Armata Română este o căruță în care ofițerii sunt în Ea, subofițerii și maiștri la JUG iar militarii angajați pe bază de contract se fac că împing, NU se va schimba ceva, adică militarii vor fi batjocura clasei politice. Armata trebuie să se schimbe din interior, adică să fie un sistem sinergic în care Roata cea mai mare PUNE în mișcare sistemul, iar cea mai mică face ca sistemul să funcționeze.

  3. Bunescu Aurel

    Putin mai mult FALS in articol !!!!Ciuca a fost unealta lui IOHANNIS ptr destramarea unitatii armatei !!! A fost pus sa nu mareasca pensiile militarilor ,ptr inca un an in plus !!!!Astfel sa divizeze cele 3 mil de voturi !!! Masinarii ordinare !!!!

Lasă un răspuns