Au nevoie forțele terestre de elicoptere?

Cele aproximativ 30 de avioane de vânătoare MiG-21 și F-16 și 20 de elicoptere IAR-330 Puma SOCAT nu sunt suficiente nici pentru nevoile forțelor aeriene, iar despre sprijin aerian al altor categorii de forțe nici nu se pune problema.

Majoritatea armatelor lumii au trecut, începând cu anii 60-70, la dotarea cu elicoptere a tuturor categoriilor de forțe, pentru a mări, în primul rând, mobilitatea și puterea de foc, în special împotriva mijloacelor blindate.

Și specialiștii militari din România au început să analizeze acest concept și, în octombrie 2017, ministrul Mihai Fifor declara: ”Vestea bună este că a venit răspunsul la scrisoarea noastră de intenţie. Practic, de la Bell vom achiziţiona 21 de elicoptere de clasă medie şi 24 de elicoptere de asalt. Sunt unele din cele mai performante elicoptere pe care le putem găsi în piaţă în acest moment în întreaga lume”. Era vorba de celebrele elicoptere AH-1Z Viper și  UH-1Y Venom, care ar fi urmat să fie construite, într-o primă fază în SUA, și mai apoi la IAR Brașov.

Era aproape sigur că va urma o achiziție guvern-la-guvern, dar în timp discursul public al celor de la apărare a început să se nuanțeze de la ”analizăm cele mai bune oferte și mai vedem” până la ultima declarație a ministrului Gabriel Leș care, la conferința de presă din februarie, a anunțat că nu are cerințele operaționale de la forțele aeriene pentru achiziția de elicoptere, chiar dacă acestea ar fi fost, de fapt, pentru forțele terestre.

 

Pentru a lămuri această achiziție și a primi un răspuns de la oficialii MApN, Scott Clifton și Andrea Bryan, reprezentanți ai companiei Bell Helicopters s-au aflat zilele astea la București și au acordat un interviu pentru Global Defense News.

Scott Clifton, H-1 International Program Manager și fost pilot pe AH-1 în Corpul infanteriei marine a SUA pentru mai bine de 20 de ani, a subliniat avantajul clar al folosirii elicopterelor în cadrul dispozitivelor de luptă.

El a adăugat că la infanteria marină elicopterele participă la toate fazele de instruire ale luptătorului, unde se adaptează procedurile de luptă funcție de nevoile specifice ale subunității, lucru ce crește flexibilitatea și puterea de foc a militarilor în cadrul operațiilor militare. Scott Clifton a mai spus că, bazându-se pe propria experiență, folosirea unui elicopter dedicat de atac, în locul unuia multirol, crește puterea de foc și scade timpul de reacție, lucruri esențiale într-o confruntare militară.

La rândul ei, Andrea Bryan, International Military Campaign Manager,  a arătat avantajele achiziției pachetului cu cele două elicoptere, unul de atac și altul multirol, pentru armata română și economia locală din Brașov. Referitor la modalitatea de achiziție, Bryan a spus că AH-1Z Viper este disponibil doar pentru contract guvern la guvern, în cadrul programului SUA ”Foreign Military Sales”.

 

Bell AH-1Z Viper

 

Bell UH-1Y Venon

Pe lângă Bell, încă două firme și-au anunțat interesul pentru dotarea forțelor române cu elicoptere.

Alt competitor este firma franceză Airbus, care are deja punct de lucru la IAR Brașov încă din anul 2016 și colaborează cu mari companii din România precum IAR,Turbomecanica, Aeroteh, Comoti, Aerofina și Aerostar.

Întrebat care este oferta Airbus pentru România, Serge Durand, Head of Airbus în România, a spus că propune elicopterul multirol H215M-IAR, cu variante adaptate fiecărei categorii de forțe, care este deja în dotarea armatei franceze, iar ca elicopter de atac aduce în competiție cea mai modernă versiune de elicopter de atac ușor, H145M, care a fost deja comandat de mai multe țări precum Germania, Serbia și, mai recent, Ungaria.

Airbus H215M
Airbus H145M

Sikorski, deținută de Lockheed Martin, propune elicopterul Black Hawk pentru toate misiunile, ca o platformă multifuncțională atât pentru transport, cât și pentru atac la sol. Firma are o unitate de producție în Polonia, elicopterele nu ar fi construite în România, dar ar fi realizat un centru de mentenanță pe teritoriul nostru, fiind deja semnat un acord cu firma ROMAERO. Militarii români sunt obișnuiți cu acest tip de elicopter, care este în dotarea forțelor terestre americane, din teatrele de operații și exercițiile comune cu militarii SUA dislocați la Kogălniceanu.

Sikorsky UH-60 Black Hawk

Lasă un răspuns