Când nu ai avioane, faci o ceremonie

Activitatea de astăzi de la Fetești, când mai mulți oficiali, printre care premierul Viorica Dăncilă, ministrul apărării Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării în exercițiu, generalul-locotenent Laurian Anastasof, au asistat la așa zisa trecere a avioanelor F-16 la misiuni de poliție aeriană, frizează ridicolul.

Este a treia ceremonie făcută în fața acestor avioane, după cea din Portugalia, din septembrie 2016, și cea de la Fetești, din octombrie 2016. În lipsa cumpărării altor avioane, bănuiesc că nu va fi nici ultima.

Ne chinuim de aproape două decenii să schimbăm bătrânele MiG-21 și nu am reușit să luăm decât trei sferturi de escadrilă, cu avioane la mâna a treia, mai vechi de 30 de ani.

Anul trecut, ministrul Mihai Fifor spunea că până la finele anului 2018 vom mai cumpăra încă 5 avioane, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Alte promisiuni ale politicienilor fac referire la achiziția a încă 31 sau chiar 36 de avioane multirol, dar anii trec, iar piloții zboară tot pe MiG-uri.

În plus, găselnița cu poliție aeriană sub comandă națională este o invenție fără acoperire în procedurile NATO. Dacă mâine un avion rusesc se apropie de spațiul aerian românesc, Comandamentul aliat de la Torrejon va da ordin de decolare unui avion certificat NATO, deci unui MiG-21.

Și atunci de ce o evaluare națională pentru misiuni NATO s-a transformat în acest circ ieftin? Cine nu a mai avut răbdare ca piloții militari să fie certificați și de experții aliați și de ce?

Sursă foto: mapn.ro

One Comment

  1. BAJAN GHEORGHE

    Este uluitor cât de departe a ajuns ridicolul!!! Data viitore o să facem o ceremonie și la SCHIMBAREA GĂRZII…am uitat că șefii militari au culoare politică…trebuie să-și arăte OBEDIENȚA. Apropos, poliția aeriană sub comandă națională nu este o invenție fără acoperire în procedurile NATO, sau ..găselniță…cam greu de digerat pentru unii!!!

Lasă un răspuns