Cele mai mari puteri militare în 2019. Unde se situează România?

Pe primele trei locuri, detașate mult față de celelalte state, se află SUA, Rusia și China, conform publicației specializată în cotarea puterilor militare, Globalfirepower.

 

Statele Unite ale Americii rămâne singura țară capabilă să desfășoare operații militare la nivel global, datorită flotei de portavioane, Corpului de infanterie marină și numărului suficient de avioane de transport și bombardament strategice.

 

După indexarea a peste 50 de factori, Globalfirepower i-a dat SUA un punctaj de 0.0615, unde 0.0000 ar fi idealul.

Armata americană figurează cu 23 de portavioane, aproape 70 de distrugătoare și tot atâtea submarine, peste 5.000 de avioane de vânătoare și atac, aproximativ 1.000 de elicoptere de atac, peste 6.000 de tancuri, 39.000 de vehicule blindate de luptă și 1.000 de lansatoare rachete.

SUA are un buget al apărării pe 2019 de aproximativ 700 de miliarde de dolari, la peste un milion de militari activi. Este țara cu cele mai multe baze militare externe, peste 600.

Diplomația americană are multe provocări în diferite regiuni ale globului, cum ar fi în relațiile cu China, Corea de Nord, Iran, Afganistan, Irak, Siria, Venezuela și Rusia.

Portavionul USS Ronald Reagan și distrugătorul japonez JS Hyuga (DDH 181), împreunnă cu alte 16 nave din cele două țări în Marea Filipinelor, 2018, sursă foto: US Navy

Federația Rusă este pe locul doi, cu un punctaj de 0,0639.

Armata rusă figurează cu un singur portavion, 13 distrugătoare, peste 50 de submarine, aproximativ 1.500 de avioane de vânătoare și atac, peste 500 de elicoptere de atac și aproape 22.000 de tancuri, 50.000 de vehicule blindate de luptă și aproximativ 4.000 de lansatoare rachete.

Armata rusă dispune de un buget al apărării de 43 de miliarde de dolari, la un milion de militari activi.

Din 2008, Federația Rusă a avut mai multe acțiuni militare, considerate de succes. A atacat Georgia în 2008 unde a ocupat două regiuni, în 2014 a ocupat ilegal Crimeea și a susținut separatiștii din estul Ucrainei, iar din 2015 a intervenit militar în Siria.

Parada armatei ruse cu ocazia Zilei Nationale, susrsa foto: youtube.com

Republica Populară Chineză este pe punctul de a deveni prima putere economică a lumii și a doua putere militară în câțiva ani. Pentru anul 2019 are un punctaj de 0,0673.

Armata chineză are un singur portavion, 33 de distrugătoare, peste 70 de submarine, în jur de 1.700 de avioane de vânătoare și atac, 300 de elicoptere de atac, peste 13.000 de tancuri, 40.000 de vehicule blindate de luptă și 2.000 de lansatoare de rachete.

Armata chineză dispune de un buget de 224 miliarde de dolari, la peste două milioane de militari activi.

China își dispută granițele maritime cu Japonia, Filipine, Brunei, Indonezia și Malaezia lucru care explică dezvoltarea spectaculoasă a marinei chineze militare în ultimii ani. Politicienii chinezi își doresc, de asemenea, unirea cu Taiwan (Republica Chineză) fiind tensiuni diplomatice între cele două țări.

Paradă a navelor chineze, 2018, sursă foto: youtube.com

Pe locurile 4-10, se clasează India, Franța, Japonia, Corea de Sud, Marea Britanie, Turcia și Germania. Singura diferență notabilă față de anul trecut, Marea Britanie a coborât de pe locul șase, pe opt.

India este cotată pe locul patru, dar incidentul cu Pakistanul, când un avion MiG-21 indian a fost doborât, a scos la iveală problemele mari existente în armata indiană: tehnică veche în proporție de 70 la sută și lipsa munițiilor.

Referitor la locurile 11-20, unde clasamentul este Italia, Egipt, Brazilia, Iran, Indonezia, Israel, Pakistan, Corea de Nord, Australia și Canada, oficiali israelieni au protestat față de includerea armatei lor după țări arabe rivale, precum Iran și Egipt, susținând că nu s-a luat în calcul avansul tehnologic de care dispun militarii israelieni.

 

Dintre țările foste comuniste, cea mai bine cotată este Polonia, pe locul 24, în fața Arabiei Saudite și după Vietnam.

Polonia are un buget al apărării de 9 miliarde de dolari, la aproape 100.000 de militari activi. Armata poloneză dispune de 90 de avioane de vânătoare, 30 de elicoptere de atac, 1.000 de tancuri, 2.400 de mașini blindate de luptă, 180 de lansatoare de rachete, două fregate, o corvetă și trei submarine.

 

România se situează în acest clasament pe locul 40, după Belarus, în fața Malaeziei.

Armata română are, conform publicației, 33 de avioane de vânătoare, 700 de tancuri, 1.400 de mașini blindate de luptă, 243 de lansatoare de rachete, 3 fregate și 4 corvete, la aproximativ 70.000 de militari activi. Avem punctaj zero la submarine, elicoptere de atac și artilerie autopropulsată.

 

Clasamentul detaliat al publicației Globalfirepower, aici.

7 Comments

 1. Saftoiu Ilie

  Despre ce vorbeam ? Despre dotarea armatei romane ,desprea capacitatea de aparare a tarii

 2. Nu așa se calculează puterea militară a unui stat, în numărul de tancuri, avioane și nave de luptă.
  Puterea militară se calculează pe categorii de forțe astfel:Forțe terestre-acestea se calculează în mari unități de luptă active și la mobilizare, respectiv în brigăzi mecanizate active și care se pot înființa la mobilizare.La asemenea forțe, Rusia este pe locul 1, SUA este în pom și pomul în aer.Rusia are 90 Bg.Mc. active și cca 250 la mobilizare. SUA are 15 Bg.Mc.active și cca 80 la mobilizare, dar rezerviștii americani nu vor să mai părăsească țara, deși într-un război cu Rusia nici un soldat SUA nu va mai putea trece oceanele.
  Țările din NATO Europa sunt aeriene, și tremură de frica Rusiei.NATO are unități puține active(13 țări n-au nici o unitate de luptă) și la mobilizare zero.
  China are forțe terestre dar sunt antrenați câteodată de ruși fiindcă ei în toată istoria au luat bătaie.
  MBrt și Franța sunt la pământ. Forțele terestre pot apăra sau elibera un teritoriu.
  Forțele aeriene pot produce pagube doar unui inamic care nu se poate apăra, și pot sprijini forțele terestre, dacă au pe cine.
  Navele de luptă pot sprijini forțele trestre dar tot împotriva unui inamic care nu se poate apăra și riposta.
  Din punct de vedere nuclear Rusia are puterea cea mai mare dar un asemenea război nu se știe cum va evalua și ce va mai rămâne după el.
  În concluzie din punct de vedere clasic, Rusia este pe locul 1, China pe locul 2, și atât. SUA nu poate duce un război de la distanță împotriva unui stat care și el poate riposta de la distanță lovind SUA.
  În ce privește cheltuielile militare, acestea sunt calculate nominal adică la prețul de cumpărare din SUA. Ori statele funcționează la prețul de cumpărare din fiecare țară. În Rusia prețul de cumpărare este de 33% mai mic față de SUA, adică un tanc modern în SUA se produce cu 7 mil dolari iar în Rusia cu 2,3 mil dolari.
  România are 5 B g.Mc. având 270 tancuri vechi active și restul la depozite-cimitir ca în NATO, fără rezerviști instruiți și fără unități care se pot înființa la mobilizare.Toată armata NATO din Europa ar putea organiza o fâșie de apărare pe un front de 100 km din cei cca 3000 km cât ar fi cu Rusia, în rest poliția de frontieră.

  • Esti prost amice, habar n-ai ce inseamna aia forta militara. Auzi la el, Rusi si China….cand ele impreuna pot fi oricand rase de forta aeriana americana. Daca ai forta aeriana, poti rade tot de pe suprafata, nu-ti mai trebuie forta la sol.

 3. 3 fregate și 4 corvete sunt doar la numar altfel ….

 4. Cu sau fără puterea militară a Americii, chipurile , de partea noastră , tot suntem carte de tun pt. Rusia și a alianțelor ei. Deci munții ne sunt prieteni , așa că hai să-i lăsăm pe ei cu războiul lor în lumea lor materială și puterea lor iluzorie , iar noi care nu vrem să avem de aface cu războiul lor total nebunesc , sa ne retragem în munți și sa trăim linistiti până se va termina tambalaul lor nebunesc si sa ne concentrăm pe lucrarea spirituală , ortodoxă, sa ne mantuim sufletul si sa ne limpezime mintea.

 5. Stefan Nicolae

  Ești nebun rus 100 la 100. America are 23 de portavioane. Și Rusia 1. Ești nebun. America are 5000 de avioane de 7mil buc și Rusia are 1500 de avioane mult mai vechi și netehnologizate. Dak vrei sa spui putere la o tara mica da Turcia care este an război permanent sunt instruiți și crescuți an război rusii sunt vechi și ruginitii

 6. Hai, las o mai moale!

Lasă un răspuns