De ce secretizează Raytheon valoarea contractului pentru Aerostar Bacău?

În urmă cu câteva zile, toată presa exalta de bucurie că Raytheon a lansat către Aerostar Bacău o comandă pentru lucrări destinate Sistemului de Apărare Antiaeriană Patriot, fără a spune însă și suma contractului.

Mi-a atras atenția că firma americană a evitat să dea și valoarea contractului, așa cum era normal. Știind că România plătește o sumă ridicol de mare pentru aceste rachete, aproape 4 miliarde de euro, cu TVA, am încercat să aflu totuși despre ce sumă este vorba în acel contract. De la Aerostar am fost pasat la Raytheon, care mi-a spus clar că suma rămâne nespecificată. Răspunsul companiei, mai jos.

Ca să vă faceți o idee cât plătește România numai pe aceste sisteme, gândiți-vă că este vorba de valoarea bugetului MApN pe un an de zile, la nivelul anului 2017. O sumă imensă, iar la data semnării contractului, oficialii români ne-au asigurat că parte din bani se vor întoarce în economia românească.

Cu banii ăștia, românii puteau să construiască tronsoanele de autostradă peste munți, pe Valea Prahovei și Valea Oltului, sau puteau realiza zece spitale regionale. Noi am ales să-i cheltuim pe rachete, așa că e dreptul românilor să știe câți bani se reinvestesc în industria națională.

Ce o împiedică pe compania Raytheon să spună public suma? Poate faptul că este ridicol de mică pe lângă valoarea contractului? Nu știu, dar aștept lămuriri, dacă nu de la firma americană, cel puțin de la Aerostar sau chiar de la oficialii români.

În comparație, Polonia a cumpărat acum mai bine de 10 ani 48 de avioane F-16 cu aproximativ trei miliarde de euro. De atunci, industria poloneză tot primește contracte, ultimul chiar la începutul acestei luni, de 18 milioane de dolari. Detaliile aici.

România a semnat un contract pentru achiziția a șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD, fără TVA.

Patru sisteme sunt destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei sisteme înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre.

 

Lasă un răspuns