Mai are rost să modernizăm fregatele de la britanici?

Poți câștiga războaie cu tehnică veche de 50 de ani? Dacă răspunsul este nu, atunci poate n-ar mai trebui să investim bani în modernizarea celor două fregate luate de la britanici.

După modernizare, care nici nu știm când începe sau se termină, și procedurile de verificare și pregătire a personalului pe noile sisteme și senzori, vechimea acestora ar fi în jur de 40 de ani. Să zicem că modernizarea ar garanta navelor încă 20 de ani de activitate, fiind operaționale până la 60 de ani. Asta ar face ca militarii noștri, în viitorul apropiat și deloc sigur, să apere România cu mijloace vechi de jumătate de secol.

Cam toate țările NATO își schimbă navele când acestea ajung să aibă o vechime de 40 de ani, uneori chiar mai devreme, pentru a fi cât mai letale în confruntările navale, dar și ca mijloc eficient de descurajare.

Toate navele maritime de luptă românești sunt construite înainte de 1990, iar mândria flotei, cele trei fregate, au fost lansate la apă la mijlocul anilor ’80, în prezent având capabilități limitate de ducere a luptei.

Armata română se chinuie de ani buni, fără mare succes, să-și modernizeze și înnoiască navele militare. În 2003 a fost prima tentativă, când au fost cumpărate din Marea Britanie două fregate second hand. Acestea trebuiau, în câțiva ani, modernizate cu mijloace de luptă anti-navă și anti-aeriene. Anii au trecut și modernizarea nu s-a mai produs.

În 2016 a fost chiar adoptată o Hotărâre de Guvern pentru achiziția a patru corvete, procedură ce a născut dispute politice și a fost blocată de Parlament.

Acum, la aproximativ 35 de ani de la fabricarea celor trei fregate, este un program de achiziție a patru corvete noi cu off set modernizarea fregatelor, dar suspendat de MApN. Povestea detaliată aici.

Deoarece nu avem coordonate de timp clare când va începe și când va fi finalizată modernizarea fregatelor, se naște firesc întrebarea, ca și în cazul submarinului Delfinul, dacă mai merită și dacă nu cumva tot procesul ar trebui regândit, eventual pe off set-ul corvetelor să fie trecut altceva.

Chiar dacă în planurile militare avem trei fregate, nu înseamnă că acestea și pot apăra litoralul românesc eficient, dacă au în spate o vechime considerabilă și capabilități limitate.

 

Sursă foto: Fregata Regele Ferdinand, mapn.ro

One Comment

  1. BAJAN GHEORGHE

    Știm foarte bine că modernizarea unei instalații militare costă aproape 2/3 din valoarea uneia noi. Mai merită oare?!?

Lasă un răspuns