General patru stele american: nu vindeți avioane F-35 Turciei

Generalul cu cea mai mare funcție în NATO și șeful forțelor americane în Europa, Curtis Scaparrotti, a sfătuit marți reprezentanții comisiei de apărare din Senatul SUA să nu vândă avioane F-35 Joint Strike Fighter Turciei, dacă aceasta va achiziționa sisteme de rachete S-400 din Federația Rusă, conform defensenews.com.

Principalele argumente ale comandantului suprem al Forţelor Aliate în Europa sunt legate de faptul că rachetele S-400 nu pot fi integrate în sistemul NATO de apărare anti-aeriană și că tehnologia de vârf de pe F-35 poate fi compromisă.

Îngrijorările americane privind posibilitatea ca Turcia să cumpere sisteme militare din Rusia, considerată țară adversară de către NATO după agresiunea din Ucraina și amenințările cu rachete ale președintelui Putin, au venit încă de anul trecut, după ce oficiali turci au declarat că este semnat un contract între Turcia și Rusia pentru vânzarea respectivului sistem.

De altfel și lideri militari europeni și-au declarat îngrijorarea ca o țară NATO să cumpere sisteme militare de la partea adversă, deoarece se consideră că Rusia ar putea obține informații esențiale despre avioanele de luptă NATO ai căror senzori vor fi conectați la respectivul sistem rusesc.

Comentariul generalului Scaparrotti vine la câteva săptămâni după Munich Security Conference, unde vice-președintele american Mike Pence a avertizat Turcia că SUA nu va accepta ca un aliat NATO să cumpere tehnică de la adversari, spunând că SUA nu poate asigura apărarea vestului, dacă unii aliați se dezvoltă militar depinzând de est.

În ultimii ani, politica de la Ankara a oscilat între cei doi poli de putere, reprezentanți de democrațiile vestice pe de-o parte și Federația Rusă, pe de altă parte.

Turcia plănuiește să cumpere 100 de avioane F-35 și este parte a acestui program, piese din fuzelaș și cabină fiind realizate de companii turce. Pentru pregătire pe noul aparat,  piloți turci se află deja în baza aeriană Luke Air Force din Arizona.

One Comment

  1. FLOREA M NICULINA FLOREA BUCUREȘTI ROMÂNIA SECT.4 POSTEZ

    RESPECT.ONOAREA PE CULMÍÍLE CERULUI.
    PRÍNTRE STELE

Lasă un răspuns