Tehnica militară indiană, bună de muzeu

Doborârea pilotului indian de către un F-16 pachistanez a scos la iveală gravele probleme militare cu care se confruntă India. Armata indiană are muniție doar pentru 10 zile, iar aproape 70 la sută dintre echipamentele militare sunt atât de vechi încât sunt considerate ”vintage”, conform publicației The Independent.

Chiar dacă în toate clasamentele militare India se situează în primele cinci puteri militare, se pare că acest lucru se datorează mult cantității și nu calității.

India are peste un milion de soldați, peste 500 de avioane de vânătoare și peste 4.000 de tancuri, dar vechimea acestora le face ineficiente în cazul unei confruntări directe.

Lupta pilotului indian la manșa unui MiG-21, chiar și modernizat recent în Rusia, a arătat că în luptele moderne numărul nu mai este determinant, iar cel mai grăitor exemplu este statul israel care, cu o armată redusă dar bine echipată și pregătită, este o forță militară regională.

Lupta aeriană dintre cele două țări rivale asiatice, este prima după aproape cinci decenii și este considerată de exterți ca un test pentru armata indiană, dar și un semnal de alarmă.

Armata pakistaneză este la jumătatea celei indiene, cu un buget încă și mai mic, la aproape un sfert.

Un parlamentar indian, membru al Comisiei de apărare, Gaurav Gogoi, a declarat că militarii trebuie să se confrunte în războiul seculului 21 cu echipamente foarte vechi. În plus, de multe ori categoriile de forțe ale armatei indiene sunt mai degrabă rivale decât angrenate într-un efort comun de apărare.

Dintr-un buget al apărării de aproape 45 de miliarde de dolari, majoritatea banilor merg pe salariile și pensiile militare, și rămâne o sumă prea mică pentru înzestrare, singura soluție fiind restructurarea forțelor armate.

De curând, producătorul american de armament Lockheed Martin a prezentat, la mitingul aviatic Aero India-2019, aeronava F-21, un avion de vânătoare multirol, realizat după F-16, special pentru forțele aeriene indiene.

Dacă acest program va funcționa, împreună cu altele pentru celelalte categorii de forțe, pe viitor am putea vedea o armată indiană redutabilă în zonă, dar până atunci este doar una numeroasă cu grave probleme de înzestrare.

F-21 realizat de Lockheed Martin special pentru India, foto: .lockheedmartin.com

Sursă foto: youtube.com

One Comment

  1. „Nu stiu de ce” dar eu am dubii serioase,cand aud povesti de genul „Armata Israel” Parca,parca as vrea sa vad armata asta in razboi cu garantia ca Europa si USA nu intervine.Hm..am mari dubii ca au sanse sa castigemcu toata tehnica lor avansata.Fara puterea financiar de prin state,,in „”6 zile” pierd un razboi 🙂
    Serios.Am parerea ca este doar un mare balon povestea asta cu mareata armata israel.Strict parere personala..

Lasă un răspuns