JLTV, noile mașini ușoare de luptă americane

În luna martie, primele mașini blindate ușoare JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) intră în dotarea infanteriștilor marini americani, după ce luna trecută au fost primite și de către forțele terestre, conform Marine Times și army.mil.

JLTV vor înlocui legendarele Humvee (HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), sunt blindate, au mobilitate extinsă pe teren accidentat și protecție la atac cu dispozitive explozive. Practic, noua mașină îmbină agilitatea de la Humvee și rezistența MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), ultimele fiind folosite și de militarii noștri în Afganistan.

Chiar dacă la început au fost unele probleme la anumite sisteme, acestea au fost rezolvate și JLTV sunt produse în variantele cu două și patru locuri, având următoarele configurări: general, utilitar, tun greu și luptă apropiată. Ultima configurare, luptă apropiată, are rachete anti-blindate ghidate.

JLTV este un program combinat al forțelor terestre și al infanteriei marine, aproape 50.000 de unități vor intra în dotarea forțelor terestre, până în anul 2030, și peste 9.000 pentru infanteria marină, până în anul 2020.

Slovenia este prima țară europeană care a comandat 38 de JLTV. Și armata română are în dotare mașini de luptă cu blindat ușor  și vom vedea către ce model se vor îndrepta specialiștii noștri în achiziții militare.

JLTV este dezvoltată de compania Oshkosh Defense, cu un cost pe unitate de aproximativ 400.000 de dolari, funcție de variantă și configurare. Mașina poate prinde 110 km/h și are o autonomie de aproximativ 500 de kilometri.

Pentru comparație, Humvee, stânga, și Joint Light Tactical Vehicle, dreapta. Foto: Staff Sgt. Teresa J. Cleveland/U.S. Air Force

 

 

Lasă un răspuns