La un an de la atacul chimic din Salisbury, Anglia, zona e din nou sigură

Astăzi se împlinește un an de la atacul rusesc cu arme chimice din localitatea Salisbury, în sudul Angliei. Poliția din Salisbury a spus vineri, 1 martie, că zona e sigură iar decontaminarea tuturor locurilor s-a terminat, conform The Guardian.

În ultimele 11 luni, aproape 800 de militari de la forțele aeriene și terestre britanice au decontaminat zonele afectate chimic din localitatea Salisbury și împrejurimile localității Amesbury. În jur de 190 de militari au lucrat într-o tură și au fost 250 de operații de acces și decontaminare a diferitelor locuri. Printre militari au fost și specialiști NBC care au testat, au înlocuit lucrurile contaminate, au curățat chimic și retestat toate posibilele locuri contaminate.

Echipele de militari au muncit 13.000 de ore pentru decontaminare, efectuând 5.000 de teste.

Pe 4 martie, fostul colonel GRU Sergei Skripal (66 ani) şi fiica sa Yulia Skripal (33 ani) au fost otrăviţi cu un agent chimic neurotoxic, Novichok, în oraşul Salisbury din sudul Angliei.

Doi suspecţi ruși, agenți ai serviciului militar de informații, identificaţi de Marea Britanie în acest caz au afirmat într-un interviu pentru postul rusesc de televiziune RT că au călătorit ca simpli turişti la Salisbury pentru a vizita catedrala din localitate.

În schimb, Ministerul rus de externe a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi.

Mai nou, Marea Britanie și Bulgaria investighează împreună cazul otrăvirii traficantului de arme bulgar, Emilian Gebrev, după ce unul dintre agenții ruși implicați în cazul Skripal ar fi vizitat Bulgaria în perioada otrăvirii lui Gebrev.

Novichok este o neurotoxină de generaţia a 4-a, de cel puțin cinci ori mai puternică decât VX, care nu are antidot cunoscut., iar două grame pot omorî 500 de oameni. Novichok a fost conceput de principalul laborator chimic militar al Armatei sovietice, Institutul Ştiinţific de Stat pentru Chimie şi Tehnologie Organică (GosNIIOKhT) din Moscova, în anii ’80.

Sursa foto: UK MOD

Lasă un răspuns