5 ani de la intervenția armată a Rusiei în Crimeea

La 1 martie 2014, președintele Vladimir Putin a solicitat și a obținut în unanimitate permisiunea camerei superioare a parlamentului Federației Ruse pentru a utiliza forțele armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei.

Acest lucru s-a realizat la solicitarea noului premier crimeean, Serghei Aksionov, după ce forțe armate pro-ruse, fără semne de identificare, acționau deja, ocupând clădirile administrative.

Țările occidentale au ripostat doar la nivel declarativ, mai hotărât SUA, prin vocea președintelui Barack Obama, și mult mai timid țările europene.

Pe 2 martie, NATO a somat Rusia să înceteze toate operațiunile militare, avertizând că este amenințată pacea Europei. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a afirmat că Ucraina refuză să răspundă „prin forță” provocărilor Rusiei și a retras navele militare în porturile din Odessa și Mariupol.

Chiar dacă la 4 martie 2014, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu planifică să anexeze Crimeea, membrii Consiliului Suprem al Republicii Autonome Crimeea au votat pe 6 martie organizarea unui referendum pentru ieșirea în mod oficial din componența Ucrainei și alăturarea la Federația Rusă.

Mai departe, președintele Putin, îi îndemna pe oameni să nu-i creadă pe cei care îi sperie că Rusia va anexa și alte regiuni după Crimeea și că Rusia nu are nevoie de o divizare a Ucrainei , dar pe 23 martie, în Regiunea Luhansk din estul Ucrainei are loc un referendum popular privind aderarea la Rusia și începe un război civil între forțele ucrainene și cele separatiste susținute de armata rusă.

De atunci, țările NATO sunt în defensivă, Rusia a devenit tot mai agresivă, a intervenit în procesele electorale din SUA pentru alegerea președintelui și din Marea Britanie, la referendumul pentru BREXIT, a atacat cu substanțe chimice o localitate din UK și amenință fățiș țările NATO cu atacuri cu rachete.

 

Sursa foto: youtube.com

Lasă un răspuns