Americanii sunt la Kogălniceanu de doi ani. Unii abia au aflat

Știrea că forțele terestre americane au luat cu asalt Dobrogea este aproape din gama fake news. Spun aproape, deoarece e adevărat că americanii au sosit la Mihail Kogălniceanu, dar i-au înlocuit pe alți colegi de-ai lor. În fapt, militari din forțele terestre americane, cu tehnică grea și elicoptere, sunt în România de doi ani.

Cred că vă mai amintiți scandalul când declarațiile unui secretar de stat și ale generalului Nicolae Ciucă despre cumpărarea rachetelor Patriot l-au înfuriat pe Liviu Dragnea și l-a costat mandatul de ministru pe Gabriel Leș. Acțiunea respectivă s-a produs pe 20 aprilie 2017, la Ziua distinșilor vizitatori a exercițiului Justice Eagle 17, organizată concomitent cu ceremonia prilejuită de sosirea în România a primului detaşament rotaţional al SUA.

Militarii americani sunt desfășurați pe tot flancul estic al continentului, au venit la solicitarea politicienilor din România, Polonia, Țările Baltice și Bulgaria, pentru întărirea securității şi cooperării colective în Europa de Est, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Despre această rotire, militarii americani au emis un comunicat de presă în 18 octombrie 2018. Îl puteți citi aici.

Ei au dislocat în Europa o brigadă mecanizată și una de elicoptere/aviație. Brigada Mecanizată Devil are peste 3.500 de militari, 85 de tancuri Abrams, 135 de blindate Bradley, 15 sisteme de artilerie Paladin și alte mijloace de sprijin.

Brigada de elicoptere/aviație are aproape 1900 de militari, 50 de elicoptere Black Hawks, 10 elicoptere Chinook, 20 Apache și alte 1.500 de echipamente de sprijin.

În România vin doar o parte dintre militari și echipamente, 500 de infanteriști, respectiv 100 de elicopteriști.

Aici puteți citi comunicatul MApN.

Dislocarea în România a capabilităților militare americane reprezintă o măsură suplimentară de descurajare a oricărei potenţiale agresiuni în Regiunea Mării Negre şi de răspuns adecvat în cazul unei crize.

De altfel, România și Polonia au solicitat Statelor Unite ale Americii realizare de baze militare americane permanente pe teritoriul celor două țări.

Lasă un răspuns