Primul avion Su-57 va fi transferat forțelor aeriene ruse până la finalul anului

În ciuda estimării unor analiști militari occidentali că proiectul Su-57, primul avion de vânătoare din generația a 5-a rusesc, este întârziat, un reprezentant al fabricii, Yuri Slyusar, a declarat la Ria Novosti, săptămâna trecută, că până la sfârșitul anului primul aparat va fi livrat forțelor aeriene ruse.

Slyusar a mai spus că un total de 15 aeronave vor fi predate în viitorul apropiat forțelor aeriene, în urma unui contract semnat cu Ministerul rus al Apărării în anul 2018.

Chiar dacă sunt discuții între specialiști referitoare la unele detalii tehnice precum puterea și tipul motorului, dar și capacitatea Rusiei de a suporta financiar operarea unui astfel de avion după retragerea Indiei din proiect, se pare că primul aparat este gata pentru a executa antrenamente și misiuni de luptă.

Doar viitorul ne va arăta dacă inginerii ruși vor avea fondurile necesare construirii primului lot de 15 avioane și mai apoi dacă vor reuși să producă următoarele aeronave la un cost sustenabil, eventual chiar pentru export.

 

Știrea aceasta naște îngrijorări și în România, știind că de multe ori avioanele ruse se apropie de spațiul aerian românesc, piloții noștri fiind nevoiți să ridice avioanele de vânătoare pentru misiuni de poliție aeriană.

O altă îngrijorare vine de la incapacitatea nostră de a înlocui la timp flota de MiG-uri 21. În acest moment, forțele aeriene române au doar 12 avioane F-16, cumpărate din Portugalia, cu promisiunea că prima escadrilă va fi completată cu încă cinci, care trebuiau luate până la finele anului trecut.

MApN a recunoscut că înainte de a le declara operaționale, au fost împrumutate piesele de la unele aparate F-16, aflate în mentenanță planificată. De luna viitoare, aparatele F-16 ar trebui să înceapă misiuni de poliție aeriană, sub autoritatea națională.

Conform promisiunilor oficialilor militari, încă 31 de avioane ar urma să intre în dotarea forțelor aeriene, dar nimeni nu a estimat un interval de timp. Până atunci, forțe NATO din Canada, SUA, Marea Britanie și Portugalia ne sprijină, pe rând, la misiunile de asigurare a securității spațiului aerian al României și al NATO.

 

Sursa foto: tass.com

Lasă un răspuns