Negocieri SUA – talibani în Qatar

Trimisul special al Statelor Unite ale Americii, Zalmay Khalilzad (foto), a avut astăzi discuții cu lideri talibani la Doha, Qatar, referitoare la sfârșitul conflictului de 17 ani din Afganistan și negocierea unui acord de încetare a focului.

Oficialul american este sub presiunea declarațiilor președintelui Donald Trump care a cerut începerea retragerii forțelor din această țară și dorește negocierea unui acord de încetare a focului pe durata acestui proces și o promisiune că Afganistanul nu va mai găzdui teroriști.

Până acum, talibanii au refuzat o întâlnire cu reprezentanții guvernului afgan, dar s-au întâlnit la începutul lunii, la Moscova, cu reprezentanți ai opoziției.

Este clar că talibanii vor promite orice până vor obține retragerea trupelor NATO pentru a începe lupta pentru recâștigarea puterii. Deja în Afganistan sunt multe grupuri ale organizației teroriste Stat Islamic și este puțin probabil că acestea își vor limita activitatea după declararea încetării focului.

În acest moment sunt în jur de 14.000 de militari americani în Afganistan, SUA fiind țara cu cele mai multe victime, peste 2.300 de militari pierzându-și viața în acest conflict, cel mai lung din istoria țării.

Chiar dacă majoritatea populației este sub autoritatea guvernului, talibanii controlează zonele rurale mai puțin locuite, care însumează aproape jumătate din teritoriul țării.

Situația din Afganistan rămâne destul de încordată, conform unui raport al ONU, făcut public duminică, 2018 a fost anul cu cele mai multe victime în rândul civililor, 3.804 morți și alte peste 7.000 de răniți.

Conform raportului, 63 la sută din victime au rezultat în urma atacurilor insurgenților, împărțite între talibani – 37 la sută, membrii Stat Islamic – 20 la sută și alte grupuri anti-guvernamentale – 6 la sută.

Ceilalți 24 la sută din victime au rezultat în urma acțiunilor forțelor guvernamentale și NATO.

Din 2009, de când ONU monitorizează pierderile în Afganistan, și-au pierdut viața peste 32.000 de civili afgani și alți 60.000 au fost răniți.

 

România are acum în Afganistan aproximativ 700 de militari, cu misiunea principală de apărare a bazei militare Kandahar, unde este și un important aeroport, și de antrenare și consiliere a forțelor de securitate afgane.

În condițiile unei retrageri a forțelor NATO, care se va realiza pe calea aerului, misiunea militarilor noștri va fi una esențială în asigurarea securității aeroportului și a împrejurimilor acestuia pentru a se face un tranzit în siguranță al militarilor spre țările lor.

În cei aproape 17 ani de prezență permanentă a militarilor noștri în Afganistan, 26 de militari și-au pierdut viața și peste 100 au fost răniți.

Sursa foto: youtube.com

Lasă un răspuns