Primul Summit Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe

Lideri din Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe se întâlnesc duminică și luni în stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh pentru primul summit al celor două organizații.

Chiar dacă agenda este una optimistă, cu subiecte legate de terorism, migrație și cooperare economică, diviziunea internă din UE și incertitudinile legate de BREXIT au acoperit mediatic acest eveniment.

Populația din cele două regiuni vecine reprezintă 12 la sută din cea globală, iar creșterea demografică în țările din Orientul Mijlociu și dorința de emigrare spre Europa vor face ca provocările să crească pe viitor.

Chiar dacă liderii țărilor participante vor discuta și ultimele dezvoltări de securitate în regiune, precum cele din Yemen, Libia și Siria, nu se întrevăd soluții salvatoare însă, în lipsa unor actori principali, precum SUA și Federația Rusă.

Reuniunea este prezidată de către Abdel Fattah El-Sisi, președintele Egiptului, și de către Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Din partea UE mai participă Federica Mogherini, înalt reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, și comisarul european Johannes Hahn.

Din partea României participă președintele Klaus Iohannis, care a avut și o alocuțiune, duminică, în cadrul sesiunii plenare a adunării.

 

Sursa foto: presidency.ro

Lasă un răspuns