Rusia, „pregătită” pentru europarlamentare

Microsoft avertizează că a detectat o campanie, dusă de hackeri ruși, ce țintește instituții democratice, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Campania este a unui grup sprijinit de guvernul rus, conform articolului ”Microsoft spots Russian hacking campaign ahead of EU elections” din sky news, semnat de Alexander J Martin, și țintește angajați ai unor formațiuni politice și ai unor organizații ce militează pentru democrație și integritate electorală, precum The German Marshall Fund, Aspen Institutes in Europe, German Council on Foreign Relations.

Atacatorii creează conturi de e-mail false care încurajează victimele să viziteze diferite adrese de unde hackerii le copiază adresele de e-mail și transmit programe  malware.

Articolul din sky news, aici.

 

Este o acțiune deja obișnuită a guvernului rus de a folosi mijloace cyber pentru a interfera în procesele democratice din alte țări, precum ultimele alegeri din SUA și referendumul din UK pentru BREXIT.

De altfel, la începutul anului 2017, serviciile americane de informații au concluzionat că președintele Putin a ordonat campaniile acoperite și de hacking din timpul alegerilor, în folosul unui candidat.

Și Parlamentul Marii Britanii a cerut guvernului anchetarea implicării Rusiei în referendumul pentru BREXIT.

 

Europarlamentarul Guy Verhofstadt a reacționat la această campanie, afirmând că este o dezvoltare îngrijorătoare care cere atenția tuturor guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene și se impune un răspuns la această agresiune împotriva democrațiilor europene.

Din păcate, astfel de acțiuni rămân doar la nivel declarativ, Europa este dezbinată de luptele interne și interesele economice diferite. Germania, considerată motorul UE, prin vocea cancelarului Angela Merkel sprijină relațiile cu Federația Rusă, fără să critice acțiunile ofensive și amenințările hibride ale rușilor la adresa țărilor din estul continentului.

Relațiile politice și economice cu statul rus nu pot și nu trebuie evitate, dar politicienii europeni trebuie să impună limite în acțiunea tot mai agresivă a reprezentanților Rusiei și împlicarea acestora în treburile interne ale unor țări europene.

 

Sursa foto: news.sky.com

Lasă un răspuns