Românii au cea mai mare încredere în instituțiile de forță

Românii au cea mai mare încredere în instituțiile de forță. O știre apărută la mijlocul acestei săptămâni despre rezultatul unui sondaj făcut de INSCOP mi-a atras atenția că românii au mai multă încredere în instituțiile de forță decât în cele care sunt garantul unei democrații, precum partidele politice și Parlamentul.

Armata rămâne pe primul loc, cu peste 64%, urmată de Jandarmerie – 43,5% și Poliție – 41,2%. În SRI și SIE au încredere mare şi foarte mare 31,4% dintre români.

La polul opus se situează partidele politice cu 11,8% încredere și Parlamentul cu 9,8%.

Referitor la instituțiile internaționale, pe prima poziție se situează NATO, cu un procent de 49,9%, urmat de UE cu 47,8%, Parlamentul European – 44,7% și Comisia Europeană – 43,8% .

 

De ce românii au încredere mai mare în militari decât în politicieni?

 

În primul rând trebuie spus încă de la început că acesta este un trend normal în toate țările democratice.

Într-un sondaj efectuat la finalul anului 2017 de către Pew Research Center în opt țări occidentale: Franța, UK, Italia, Spania, Suedia, Danemarca, Olanda și Germania, instituția cu cea mai mare încredere s-a situat armata, cu un maxim de 84% în Franța, un minim de 66% în Spania și o medie de 76%.

Încrederea în celelalte instituții diferea de la o țară la alta, de exemplu media încrederii în Parlament era de 43%, cu un maxim de 71% în Suedia și minim de 16% în Spania și Italia.

Percepția publicului american pare să fie cea mai apropiată de cea a românilor. În SUA, încrederea în armată este pe primul loc, cu aproape 80%, în timp ce doar 11% dintre cetățeni au încredere în Congres, conform unui sondaj Gallup făcut în 2018.

Referitor la România, Armata este singura instituție a statului reformată complet, care folosește proceduri NATO și participă cu succes la misiuni interne și internaționale.

Participarea la misiunile internaționale a contribuit la creșterea încrederii în armată. În ultimele decenii, peste 40.000 de militari au fost desfășurați în misiuni externe de menţinere a păcii, iar în acest moment armata română are aproximativ 100 de structuri militare certificate pentru participarea la misiuni și operații NATO.

Militarii mai sunt percepuți și ca salvatori în momente dificile pentru populație, precum cutremurele, inundațiile, căderile masive de zăpadă etc.

 

Sursa foto: facebook forțele terestre române

Lasă un răspuns