Europa, neputincioasă în fața Rusiei

Țările NATO din Europa au de două ori populația Rusiei și o economie de aproape cinci ori mai mare, dar nu sunt pregătite să-i facă față militar. Țările europene n-au investit în apărare în ultimele decenii, iar unele armate cu pretenții au ajuns într-o stare deplorabilă.

Gil Barndollar, în articolul ”Macedonia is set to join NATO – an alliance that can’t fight”, apărut joi, în defensenews.com, arată că Germania, conform unor articole din presă, a avut anul trecut doar 40 de aeronave Eurofighter Typhoons disponibile, din care doar patru aveau rachete suficiente, din 128, și numai un sfert din avioanele Tornado puteau fi folosite.

Dacă adăugăm că Franța și Italia sunt în dispute diplomatice, Marea Britanie e concentrată pe BREXIT, iar țările din estul continentului, cu excepția Poloniei, sunt prea slab dotate și instruite, imaginea este una destul de îngrijorătoare.

Gil Barndollar aduce o acuzație destul de gravă și asupra voinței de luptă a țărilor europene, arătând că militarii italieni desfășurați în Afganistan preferau să dea mită talibanilor în loc să se lupte cu ei.

 

Alianța Nord Atlantică și-a pierdut mult din credibilitate după misiunea ISAF din Afganistan și pasivitatea împotriva agresivității Rusiei care a dezmembrat Georgia, a anexat Crimeea, a atacat Ucraina și a ajuns acum să amenințe întreaga Europă.

Nici ambițiile Uniunii Europene de a-și crea propria armată nu ajută mai mult, deoarece contează foarte mult dotarea și instruirea unităților operaționale de nave, aviație, rachete etc și mai puțin comandamentele aparținând NATO sau UE.

La acest tablou îngrijorător se adaugă relațiile politice pro-ruse ale unor țări europene, precum Ungaria, Grecia, Germania, legăturile economice și influența financiară ruse în anumite medii politice europene.

În plus, propaganda rusă țintește țările europene cu intenția declarată de dezbinare și chiar desființare a UE și NATO.

România, în această situație deloc optimistă, trebuie să-și întărească în prima urgență capabilitațile aeriene și pe cele de la Marea Neagră, după care să schimbe tehnica veche de la toate categoriile de forță, să ajusteze legea rezervistului pentru a fi funcțională și să se pregătească să facă față singură oricărei agresiuni.

 

Sursa foto: nato.int

Lasă un răspuns