România, prinsă la mijloc în disputa rachetelor

România, prinsă la mijloc în disputa rachetelor

 

George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a transmis miercuri, în plenul Parlamentului European la finalul dezbaterii „Viitorul Tratatului INF şi impactul asupra UE”, că sistemele antirachetă din Polonia şi România au scop defensiv, iar producerea de către Rusia a noilor rachete ce amenință teritoriul european trebuie abordată cu mai multă seriozitate.

De altfel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la reuniunea miniștrilor apărării ce are loc zilele acestea la Bruxelles că se vor lua măsuri coordonate, moderate și defensive și nu există intenția de a amplasa noi sisteme terestre de rachete nucleare în Europa.

Oficialul NATO a mai spus că Rusia continuă să dezvolte şi să instaleze rachetele SSC-8, care au dus la anularea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Săptămâna trecută, ataşatul militar al Statelor Unite a fost convocat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, printre care și distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosit în sistemul balistic Aegis Ashore, de la Deveselu.

Rusia încalcă tratatul INF din 2016

Într-un raport al Departamentului de Stat al SUA din aprilie 2017, se arată foarte clar că începând cu 2016 Rusia a încălcat condițiile tratatului INF prin care nu trebuia să posede, să producă sau să experimenteze rachete de croazieră cu baza la sol cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri. Raportul poate fi găsit aici.

Racheta rusească 9M729, care este denumită după standardele NATO SSC-8, are o lungime de 8 m, un diametru de 533 cm, are o încărcătură de 450 de kg, raza de acțiune între 500 și 5.000 de km și a fost dezvoltată de compania rusească NPO Novator.

Michael R. Gordon, în articolul “As One Arms Treaty Falls Apart, Others Look Shakier”, publicat în Wall Street Journal, în december, 2018, arăta că Rusia a desfășurat două batalioane de rachete SSC-8, fiecare având patru lansatoare, conform unor surse guvernamentale.

 

Sursa foto: nationalinterest.org

Lasă un răspuns