Rusia își creează propriul net, Runet. Cyber defence sau cenzură?

Rusia își creează propriul net, Runet. Cyber defence sau cenzură?

 

Într-o știre apărută marți, 12 februarie, pe euronews.com, semnată de Galina Polonskaya, aflăm că membrii Dumei de Stat a Federației Ruse au votat  o lege prin care se dezvoltă, independent de rețeaua globală, o rețea de comunicații rusească, denumită Runet.

Textul legii avertizează asupra strategiei naționale de cyber security a SUA în care Rusia e acuzată de atacuri cibernetice, iar scopul acestei legi ar fi de asigurare a conectivității internetului rusesc, Runet, în cazul unei izolări de la rețeaua globală.

De altfel, Federația Rusă a fost sistematic acuzată de atacuri cibernetice și de influențarea alegerilor în diferite țări, inclusiv europene.

Conform textului de lege, în caz de amenințare cibernetică majoră, Rusia se va deconecta de la internet. În această idee, specialiștii ruși ar trebui să creeze propriile sisteme de adrese la internet și nume de domenii, pentru a asigura funcționarea infrastructurii de comunicații chiar și când internetul este întrerupt. Implementarea proiectului ar costa aproximativ 300 de milioane de euro.

Autoarea articolului avertizează că opozanții acestui proiect văd în această decizie o încercare de a izola cetățenii ruși de restul lumii în momente politice importante, precum alegerile și introducerea unui masiv sistem de cenzură similar celui din China.

Propunerea legislativă trebuie să fie votată și în camera superioară a Parlamentului, după care să fie semnată de președintele Vladimir Putin, pentru a intra în vigoare.

Întregul articol, aici.

Lasă un răspuns