F-16 Fighting Falcon intră la misiuni de poliție aeriană din luna martie

F-16 Fighting Falcon intră la misiuni de poliție aeriană din luna martie

Din luna martie, avioanele F-16 Fighting Falcon din dotarea forțelor aeriene române vor începe misiunile de poliție aeriană sub comandă națională.

După trecerea certificării NATO, vor intra în coordonarea Centrului pentru Operaţiuni Aeriene Multinaționale (CAOC) de la Torrejon, Spania, ce gestionează misiunile Alianţei din regiunea noastră.

 

Poliție aeriană cu MiG-uri și forțe aliate

În acest moment, pentru misiunile de poliție aeriană, sunt folosite avioanele MiG-21 LanceR și aeronave aliate care vin prin rotație în România pentru a ne proteja spațiul aerian.

 

MApN recunoaște că sunt probleme cu piesele de schimb

Cu toate acestea, MApN recunoaște, într-un răspuns la o solicitare a postului Realitatea TV, că sunt situații în care sunt împrumutate piese de schimb de la aeronavele aflate în mentenanță planificată.

”În cadrul Escadrilei 53 nu există aeronave F16 Fighting Falcon destinate exclusiv pentru furnizarea de piese de schimb pentru alte aeronave de același tip. Pe durata de timp în care aeronavele se află în lucrări de mentenanță planificată, acestea trec în poziția de indisponibilizare temporară pentru lucrări. Conform normelor Forțelor Aeriene Române, printr-o procedură de „schimb controlat”, utilizată și de alte aviații militare, anumite componente ale aeronavelor indisponibilizate temporar pot fi utilizate pentru menținerea în stare de disponibilitate a aeronavelor aflate la zbor, urmând ca, la finalizarea lucrărilor de mentenanță planificată, aeronavele indisponibilizate temporar să fie readuse în configurație inițială și pregătite pentru executarea misiunilor”, se specifică în răspunsul instituției militare.

Reprezentanții MApN mai afirmă că pentru asigurarea suportului logistic integrat pentru aeronavele F-16, sunt în derulare contracte de achiziții de piese de schimb și mentenanță.

 

Centrul de mentenanță al avioanelor F-16, doar în declarații

În luna mai a anului trecut, fostul ministru al apărării, Mihai Fifor, anunța la Bacău că Aerostar va deveni centru de mentenanță pentru aeronavele F-16 și pentru sistemele de rachete Patriot și HIMARS.

Faptul că acest centru nu și-a intrat în rol, nici la peste cinci ani de la semnarea contractului de achiziție a acestui tip de aeronavă, îngreunează misiunea tehnicienilor și inginerilor militari care trebuie să se descurce cu mijloace proprii.

 

Noile achiziții se lasă așteptate

Fostul ministru al apărării, Mihai Fifor, anunța în vara anului trecut că până la finalul lui 2018 se vor mai cumpăra încă cinci aeronave F-16 din Portugalia și că MApN a cerut sprijinul SUA pentru încă 36 de astfel de aparate.

Din păcate, cu siguranță primele cinci nu au fost cumpărate și nu se știe nimic nici despre stadiul achiziției celorlalte.

 

Sursa foto: facebook forțele aeriene, fotograf Bogdan Aron Pantelimon

Lasă un răspuns