Proiectul de buget pentru apărare, mai mare cu 18 la sută

Proiectul de buget, pentru anul 2019, a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților. Ponderea bugetului apărării  în Produsul Intern Brut rămâne de 2 la sută, dar va fi cu aproximativ 18% mai mare decât în 2018. În cifre, acesta va fi de 20.6 miliarde lei credite bugetare și 32,9 miliarde lei credite de angajament.

Cu toate astea, Consiliul Fiscal e rezervat și spune că proiectul de buget supraevaluează semnificativ veniturile din TVA, cu 17%, precum și creșterea economică, pe care Guvernul o estimează la 5,5%.

O altă avertizare a experților financiari face referire la faptul că avem un maximum istoric la cheltuielile pe care statul le face cu salariile, 10% din PIB-ul țării, adică peste 33% din totalul cheltuielilor. Și la apărare, la capitolul cheltuieli de personal, creșterea este una de peste 40% față de anul 2018.

Chiar dacă și în anii 2017 și 2018 bugetul apărării a fost generos, au fost sincope din partea oficialilor MApN în cheltuirea banilor. Detalii aici.

 

Priorități strategice pe termen mediu ale MApN

 

În proiectul de buget sunt prezentate și prioritățile strategice. Obiectivul strategic al politicii de apărare pentru perioada 2019-2022 îl reprezintă modernizarea și adaptarea Armatei României la riscurile și provocările specifice actualului context geopolitic, cât și consolidarea profilului de partener strategic relevant al României la nivelul NATO, al UE și în cadrul parteneriatului strategic cu SUA.

Obiectivele politicii de apărare sunt:

• continuitate strategică în cadrul NATO și UE;

• creșterea capacității operaționale a forțelor armate;

• revitalizarea industriei naționale de apărare;

• pregătirea profesională și calitatea vieții personalului militar;

• pregătirea populației și teritoriului și gestionarea interinstituțională a crizelor de tip militar sau de securitate;

• implementarea unui management optim al resurselor de apărare.

Proiectele de investiții esentiale

Proiectele de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român aflate în derulare sau în curs de inițiere, conform proiectului de buget, sunt:

1. Transportor blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8X8) si 4×4 (TBT 4X4);

2. Autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor – 4×4 (ATBNTU 4X4);

3. Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR;

4. Avion multirol pentru Forțele Aeriene;

5. Vânător de mine;

6. Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM;

7. Corveta multifunctională;

8. Elicoptere.

In conformitate cu legislația natională privind achizițiile publice în domeniile apărării și securității, pentru urmatoarele opt programe de investiții, a căror valoare estimată depăsește 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a obținut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire:

1. Transportor blindat pentru trupe 8×8 (etapa 1 – produse de bază și derivate ale acestora neflotabile și, respectiv, inițierea etapei a 2-a prin achiziția de servicii de cercetare-dezvoltare pentru realizarea prototipurilor omologate pentru producția în România – produse de bază și derivate ale acestora);

2. Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM);

3. Modernizare mașină de luptă MLI 84M;

4. Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (MLRS);

5. Corveta multifuncțională;

6. Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa I: componenta SHORAD);

7. Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML);

8. Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR;

9. Platforme de transport auto, multifuncționale – pe roți (etapa I);

10. Modernizarea aeronavelor IAR-99 în configurația IAR-99 Super Șoim.

 

Alte proiecte de investiții

Tot în proiectul de buget aflăm că, la investițiile prezentate mai sus, se adaugă programele aprobate de CSAT prin „Planul de înzestrare al Armatei României” (PIAR) care sunt in derulare, precum și cele care au inițierea prevăzută în perioada 2019-2021. Dintre acestea, se evidențiază inițierea programului de înzestrare „Tanc principal de luptă”, a cărui primă etapă se are în vedere a fi realizată în cadrul programului OMBT – Leo2, derulat de Agenția Europeană de Apărare (EDA) și a programului de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm autopropulsat pe șenile”.

Lasă un răspuns