Toate contractele din apărare, de 6 miliarde de euro, doar cu firme americane

România a contractat de 6 miliarde de euro echipamente militare, doar de la firme americane. UE a lansat PESCO și Fondul european de apărare, dar în lipsa unor garanții ferme de securitate, țări din estul Europei achiziționează armament american.

 

Toate contractele din apărare, de 6 miliarde de euro, doar cu firme americane

 

De la lansarea programului de înzestrare al armatei române, în anul 2017, s-au încheiat doar trei contracte de achiziție, toate guvern-la-guvern, toate cu firme americane, în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de euro.

Astfel, MApN va primi șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, în valoare totală de circa 4 miliarde euro, de la firma Raytheon, trei sisteme de lansare rachete sol-sol HIMARS, în valoare de peste 1 miliard de euro, produse de Lockheed Martin și BAE Systems și 227 de transportoare Piranha 5, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, produse de Mowag, o firmă deținută de General Dynamics.

Cu siguranță, până acum, firmele americane au ieșit învingătoare în competiția acerbă cu cele europene pe pieța din România a vânzărilor de echipamente militare.

Chiar dacă țara noastră este parte la inițiativele de apărare ale Uniunii Europene, precum PESCO sau Fondul european de apărare, am preferat, până la acest moment, echipamentele americane în dauna celor europene.

Guvernanții români nu au oferit nicio explicație referitoare la această decizie, nici dacă se va continua pe această linie și la următoarele achiziții. De altfel, metoda de achiziție guvern-la-guvern pare să fie singura care funcționează, atîta timp cât licitațiile de tehnică militară au fost toate blocate. Detalii aici.

Acest trend se vede și la alte țări din estul continentului, precum Polonia, care a decis să achiziționeze elicoptere din SUA, în dauna firmelor europene. Detalii aici.

 

De ce tehnica europeană nu are succes?

 

Specialiștii militari nu au adus critici echipamentelor militare europene, chiar au fost voci care au spus că o dezvoltare a industriei naționale de profil trebuie să se realizeze urmând experiența producției de elicoptere IAR-330 Puma la Brașov, care a fost un succes și s-a extins pe multe decenii.

De altfel, multe echipamente militare europene sunt competitive, și unele chiar mai bune decât cele americane. Deoarece aceste prime echipamente s-au luat printr-o decizie politică, fără licitație, e clar că singura explicație rămasă este una ce ține de voința guvernanților.

Tocmai din această cauză ar trebui explicată această decizie, cel puțin în relațiile cu partenerii europeni care au firme puternice de echipamente militare, precum Franța, Germania, Italia etc.

Din punctul meu de vedere, decizia politică a avut la bază relațiile excelente dintre militarii români și americani, care s-au extins și în zona politică. SUA au fost primele care au trimis tancuri, transportoare blindate și elicoptere la Kogălniceanu, după invazia Ucrainei de către Federația Rusă, ca o garanție suplimentară de securitate.

Bineînțeles că și lobby-ul american a contat, dar dacă țările puternice din UE vor mai multe contracte în apărare cu țările din est, trebuie să ofere și garanții de securitate sporite, să vedem în această zonă mai mulți militari și mai multă tehnică europeană și atunci s-ar putea ca și mentalitatea politicienilor români să se schimbe.

Lasă un răspuns