Rusia îi vrea pe americani afară din Europa de Est

În ultima vreme, propaganda rusă s-a concentrat pe atacuri și amenințări la adresa României. Rusia încalcă de peste șase ani Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, în ultimii zece ani a început un program masiv de înarmare, a dotat forțele armate cu peste 400 de aeronave, 16 nave de suprafață și 10 submarine și a desfășurat în Crimeea și enclava Kaliningrad sisteme moderne de rachete ce pot lovi ținte de pe aproape tot teritoriul european.

 

În ultima vreme, propaganda rusă s-a concentrat pe atacuri și amenințări la adresa României

După invadarea Crimeei în 2014, oficialilor ruși le-a trebuit o lună de zile să admită că ”omuleții verzi” erau soldați ruși ce tocmai intraseră într-o țară independentă. Nu au recunoscut niciodată că au atacat cu o rachetă o cursă aeriană, omorând sute de civili, și că au folosit arme chimice în Marea Britanie. Când oficialii britanici i-au identificat pe agenții ruși care au atact cu arme chimice și le-au dat numele și fotografiile presei, oficialii de la Moscova au spus că de fapt agenții respectivi vizitau un obiectiv turistic din zonă.

Andrea Thompson, subsecretar SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională, spunea într-un interviu online susținut pe 6 februarie că Rusia violează Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare de mai bine de șase ani, iar toate demersurile diplomatice au dat greș. Tot oficialul american a spus că sistemul de la Deveselu este unul defensive, care respectă termenii tratatului.

De altfel, Moscova nu a spus niciodată că sistemul de la Deveselu ar încălca tratatul INF, ci că SUA pot desfășura acolo rachete de croazieră Tomahawk. Pentru a desfășura acest tip de rachete, România și SUA ar trebui să facă un alt acord tehnic, aprobat de Guvern și votat de Parlament, lucru care nu s-a întâmplat, nu s-a discutat și nici nu există ca intenție.

 

Rusia îi vrea pe americani afară din Europa de est

Atunci de ce această propagandă agresivă? Este clar că liderii ruși îi vor pe americani retrași din Europa de Est, unde ei au ambiții vădite. După ocuparea Crimeei, SUA a susținut statele din estul continentului și au desfășurat militari în Țările Baltice, Polonia, România și Bulgaria, ca măsuri de asigurare a acestor țări împotriva dorințelor expansionist ale Federației Ruse.

Tot SUA a pledat în cadrul summit-urilor NATO desfășurarea de trupe și înființarea de structuri de comandă aliate și chiar a impus creșterea bugetelor de apărare la doi la sută din PIB, din care cel puțin 20 la sută să meargă pentru tehnologii avansate.

Ori, acum când președintele Trump a anunțat retragerea militarilor americani din Orientul Mijlociu și Afganistan, rușii plusează și pun presiune pentru o retragere a acestora și din Europa de est.

Pentru a manevra informațiile și a umple cu știri false sursele media și rețelele de socializare, Rusia și-a creat și o vastă platformă multimedia, Sputnik , o agenție de presă și radio cu filiale în zeci de țări ale lumii, cu un site în peste 30 de limbi, emisie radio în 130 de orașe din 42 de țări. La aceasta se adaugă miile de conturi false din rețelele sociale și agenții de influență convinși sau plătiți care fac o propagandă continuă în defavoarea țărilor vizate.

Lasă un răspuns