Militarii români vor juca un rol cheie în retragerea trupelor NATO din Afganistan

Președintele Trump a anunțat în discursul despre ”Starea nației” că intenționează să-i aducă acasă pe militarii din misiunile externe. Misiunea militarilor români de apărare a aeroportului Kandahar va fi esențială pentru retragerea aeriană a trupelor NATO.

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a pledat, în discursul despre „Starea naţiunii” rostit în Congres, pentru întoarcerea acasă  a militarilor din Orientul Mijlociu și Afganistan. El a afirmat că soldații americani luptă în Orientul Mijlociu de aproape 19 ani, iar în Afganistan și Irak aproape 7.000 de eroi americani și-au dat viața și peste 52.000 au fost răniți grav. Președintele American a mai spus că SUA a cheltuit peste 7 trilioane de dolari în aceste conflicte.

 Discursul președintelui a venit la câteva ore după ce Senatul a aprobat o lege referitoare la politica din Orientul Mijlociu, pentru a împiedica o retragere precipitată din Siria și Afganistan.

Referitor la Afganistan, unde oficiali americani au început negocieri cu liderii talibani pentru o încetare a focului, liderul de la Casa Albă a spus că așteaptă o reducere a trupelor în viitorul apropiat.

Dacă în Siria situația de securitate s-a îmbunătățit, fiind încă îngrijorări privind rezolvarea tensiunilor diferitelor părți și grupuri etnice participante la războiul civil, și presiuni din partea Turciei de a controla o zonă tampon din apropierea granițelor, în Afganistan rămân serioase semne de întrebare la ce se va întâmpla după retragerea trupelor americane.

Numărul atacurilor talibanilor împotriva forțelor de securitate afgane au crescut și regiuni întregi din estul și sudul țării sunt sub control Taliban. Pe termen scurt și mediu nu există semne de îmbunătățire a situației, din cauza corupției autorităților și ineficienței forțelor de securitate afgane.

Succesul talibanilor se datorează în mare măsură sprijinului primit de la liderii locali afgani, din rațiuni religioase și materiale.

 

Situația militarilor români

România are acum în Afganistan aproximativ 700 de militari, cu misiunea principală de apărare a bazei militare Kandahar, unde este și un important aeroport, și de antrenare și consiliere a forțelor de securitate afgane.

În condițiile unei retrageri a forțelor NATO, care se va realiza pe calea aerului, misiunea militarilor noștri va fi una esențială în asigurarea securității aeroportului și a împrejurimilor acestuia pentru a se face un tranzit în siguranță al militarilor spre țările lor.

Militarii români execută neîntrerupt misiuni în Afganistan din anul 2002, primii ajunși acolo fiind un pluton de poliție militară și elemente de stat major, la Kabul. La puțin timp le-au urmat peste 400 de militari de la Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Craiova, conduși de locotenent-colonelul Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Armatei, dislocați în vara aceluiași an la Kandahar.

La început, principala misiune a militarilor români a fost de securizare a bazelor militare și a căilor de comunicații, în special pe ruta Kandahar-Kabul. În ani, misiunile s-au diversificat, la un moment dat România a asigurat securitatea regiunii Zabul, având dislocați în jur de 2.000 de militari, am asigurat inclusiv administrarea aeroportului din capitala Kabul și am participat cu importante elemente de forțe pentru operații speciale și operații psihologice în diferite comandamente aliate.

În cei aproape 17 ani de prezență permanentă a militarilor noștri în Afganistan, 26 de militari și-au pierdut viața și peste 100 au fost răniți.

Ziua Forţelor Terestre sărbătorită în Afganistan de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, sursa foto forter.ro, fotograf: Ovidiu Ciobanu

Lasă un răspuns