Europenii vor realiza direct avionul de generația a 6-a, începând cu 2035-2040

 

După ce companiile aeriene europene au pierdut startul în realizarea avionului de generația a 5-a, F-35 fiind singur pe piața occidentală în acest moment, Airbus și Dassault au anunțat astăzi că au semnat un memorandum pentru colaborare în industria aeronautică în vederea realizării avionului european al viitorului.

Demersul celor două companii vine destul de târziu și vom vedea dacă țările europene vor cumpăra în continuare avioane produse în Europa precum Eurofighter Typhoon, Rafale sau chiar Gripen, toate de generație a 4-a, până la realizarea noului produs, preconizat a intra pe piață în perioada 2035-2040.

Noul avion ar urma să înlocuiască Rafale din Franța, Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania. Germania deja a anunțat că avionul F-35 Joint Strike Fighter nu este finalist în cursa pentru înlocuirea flotei de avioane Tornado, iar oficialii de la Berlin au declarat că preferă o variantă modernizată a avionului european de generația a 4-a, Eurofighter Typhoon, construit de un consorțiu format din Airbus, Leonardo și BAE Systems.

Și Finlanda are în derulare proceduri de achiziție a unui nou avion multirol, program ce se ridică la peste 10 miliarde de euro. Competitori sunt F/A-18 Super Hornet de la Boeing, F-35 de la Lockheed Martin, Rafale de la Dassault, Eurofighter și Gripen de la Saab.

România are, de asemenea, un program de completare a primei escadrile de F-16 și de cumpărare a celei de a doua, dar oficialii din apărare nu au anunțat când va începe acest program sau dacă se va organiza o licitație. Referitor la tipul avionului, foști miniștri ai apărării au declarat că preferă avionul F-35 american ca înlocuitor al F-16.

Lasă un răspuns