Toate licitațiile pentru achiziția și modernizarea echipamentelor militare, blocate

Modernizarea avioanelor IAR -99 Șoim și a fregatelor, precum și achiziția camioanelor, a corvetelor și a bateriei de coastă sunt blocate în acest moment. Forțele armate române așteaptă de câteva decenii modernizarea și achiziția unor echipamente militare moderne pentru a le înlocui pe cele din era sovietică.

 

Chiar dacă flota rusă de la Marea Neagră a fost modernizată în totalitate în ultimul deceniu, iar de la anexarea ilegală a Crimeei, forțele ruse au masat în peninsulă echipamente de atac moderne, precum rachete și avioane, noi nu reușim să mișcăm suficient în direcția achiziției și modernizării echipamentelor noastre militare pentru a asigura capacitatea de apărare a intereselor României și NATO în regiune.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat până acum suspendarea programului de înzestrare esențial pentru achiziția a patru corvete multifuncționale, care avea ca off set și modernizarea a două fregate, și a programului de achiziție a unui sistem de instalații mobile de rachete antinavă care ar urma să fie dispuse pe coasta Mării Negre.

Alte două programe, pentru achiziția a peste 3.000 de camioane și modernizarea a 20 de aeronave IAR-99 Șoim prin implementarea sistemelor compatibile cu avioanele F-16, au fost contestate.

În primii doi ani de la lansarea programului de înzestrare al armatei, au fost semnate doar trei contracte, pentru achiziția a șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, în valoare totală de aproape 4 miliarde euro, a trei sisteme de rachete HIMARS, cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro și a 227 de transportoare blindate Piranha V pentru suma de aproape 900 de milioane de euro.

Modernizarea forțelor armate ar trebui să fie urgentată, nu întârziată

În lipsa unei granițe terestre cu Federația Rusă, principalele amenințări din est sunt cele aeriene și pe mare, unde, de altfel, se întâmplă și cele mai multe incidente și șicanări între forțele NATO și cele ruse.

În acest moment, marina militară are ca principale nave de luptă trei fregate, două  construite în anii 80 și cumpărate de la britanici în 2003 care au rămas fără sisteme de luptă la suprafață, iar a treia, Mărășești, a intrat în dotarea forțelor navale în anul 1985, fără modernizări majore recente și patru corvete  din anii 80-90, fiind depășite din punct de vedere tehnologic.

Nici la nivelul forțelor aeriene nu stăm foarte bine, completarea primei escadrile de avioane F-16 cu încă cinci aeronave a bătut pasul pe loc, la fel și demersurile pentru procurarea celei de-a doua escadrile.

Forțele terestre așteaptă înzestrarea cu mijloace blindate amfibii 8×8 și 4×4. Un alt proiect mediatizat în ultimii doi ani, de dotare cu 47 de elicoptere, a rămas doar la nivelul de intenție. Nu s-a spus nimic despre achiziția unor noi sisteme de artilerie și chiar a unui nou tip de tanc.

Și alte dotări promise sunt așteptate de militari, precum sistemul C4 ISR și sistemele de rachete anti-aeriene cu rază foarte mică.

 

Sursa foto: nato.int

Lasă un răspuns