Germania nu vrea F-35 ca înlocuitor pentru Tornado

Pot firmele europene din apărare să câștige mai multe contracte pe fondul disputei președintelui Trump cu liderii europeni?

 

Avionul F-35 Joint Strike Fighter nu este finalist în cursa pentru înlocuirea flotei de avioane Tornado

Un oficial din Ministerul german al Apărării a afirmat că avionul F-35 Joint Strike Fighter nu este finalist în cursa pentru înlocuirea flotei de avioane Tornado, conform site-ul AugenGeradeaus.

De altfel, Sebastian Sprenger de la publicația defensenews.com afirmă într-un articol pe acest subiect că oficialii de la Berlin au declarat că preferă o variantă modernizată a avionului european de generația a 4-a, Eurofighter Typhoon, construit de un consorțiu format din Airbus, Leonardo și BAE Systems.

 

Eurofighter Typhoon, sursa foto: Youtube.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Companiile europene din apărare pot avea avantaje în urma disputei liderilor europeni cu președintele SUA

Principalul argument al acestei mutări a oficialilor germani ar fi să ajute companiile europene să construiască în continuare avioane de luptă. Au fost voci din industria de apărare europeană care au botezat aeronava F-35 drept un ”distrugător ”al industriei europene de profil.

Acest pas arată și determinarea celor două țări, Germania și Franța, să continue relațiile strânse în industria de apărare.

Acum să vedem dacă și alte țări de pe bătrânul continent se vor alătura acestui curent, în condițiile în care sunt tensiuni reale între președintele SUA și unii lideri europeni.

Și Finlanda a început procedurile de achiziție a unui nou avion multirol, program ce se ridică la peste 10 miliarde de euro. Competitori sunt F/A-18 Super Hornet de la Boeing, F-35 de la Lockheed Martin, Rafale de la Dassault, Eurofighter și Gripen de la Saab.

România are, de asemenea, un program de completare a primei escadrille de F-16 și de cumpărare a celei de a doua, dar oficialii din apărare nu au anunțat când va începe acest program sau dacă se va organiza o licitație.

Lasă un răspuns