România, fruntașă la alocări bugetare dar are probleme cu cheltuirea banilor

România a intrat în al treilea an cu un buget pe hârtie de doi la sută din PIB, dar militarii n-au reușit să cheltuiască în 2018 decât 1.9 la sută.

 

România, pe un loc fruntaș în NATO la alocări bugetare pentru echipamente noi

Când vine vorba de cheltuielile pentru apărare, ca procent din Produsul Intern Brut, România ocupă un onorant loc opt printre țările membre NATO, chiar în fața Franței, ținând cont de statisticile publice ale Alianței Nord-Atlantice.

 

 

Alocări bugetare din PIB ale țărilor membre NATO, valoarea pe 2018 fiind estimată. Sursa foto: nato.int

 

Este un efort uriaș făcut de români, aproape 40 la sută din cheltuielile pentru investiții ale țării mergând la apărare.

Dacă facem referire la cheltuielile pentru echipamente militare, România, cu o alocare de aproape 35 la sută din bugetul pentru apărare, este pe locul doi, după Luxemburg, înaintea SUA și a altor mari puteri economice și militare. Este drept că suntem și mult în urmă la înzestrare, deoarece aproape 30 de ani nu s-au făcut achiziții militare majore.

Alocări bugetare pe echipamente militare. Sursa foto: nato.int

Bugetul de doi la sută este doar pe hârtie

Cu toate că România este fruntașă la asigurarea bugetului pentru apărare, suntem singura țară din NATO care a avut planificat pentru apărare 2 la sută din PIB și nu a reușit să cheltuiască peste 1,95 la sută. Acest aspect nu este o noutate și în anul 2017 militarii au cheltuit tot sub 1,9 la sută din PIB.

S-a reușit o execuție bugetară atât de slabă, în primul rând, prin amânarea unor proiecte mari de achiziții militare, transportoarele Piranha în anul 2017 și corvetele în anul 2018.

Din această cauză, se naște întrebarea dacă specialiștii militari nu sunt în stare să cheltuiască banii, sau nu sunt lăsați. Răspunsul este complicat și pleacă de la situația politică din România.

Pentru pregătirea unei licitații în vederea achiziționării unui anumit produs, în state precum SUA sunt necesari cel puțin doi ani, înainte de alocările bugetare. În acest timp se strâng cerințele de la beneficiar, se sondează piața, se poartă discuții cu diferiți specialiști în inovare, se caută soluții de echipare cu diferite sisteme, se cer informații de la producători și mai apoi se lansează procedura.

La noi chiar dacă există o strategie și un plan de achiziții, nimeni nu știe din timp detaliile, deoarece decizia este la politicieni, de cele mai multe ori, care s-au tot schimbat în ultimii ani.

Spre exemplu, în 2016 voiam să cumpărăm corvetele direct de la un producător, dar ne-am răzgândit, după care s-a luat rapid decizia să facem licitație. Mai mult ca sigur, specialiștii de la Departamentul pentru Armamente nu au avut timpul necesar să parcurgă toți pașii necesari și din cauza asta au apărut și amânări în anunțarea câștigătorului, generând tensiuni în rândul competitorilor.

În acest moment nimeni nu știe cu certitudine ce, cum și când vom achiziționa următorul echipament, pentru a se face pașii necesari în pregătirea procedurilor. Și nici declarațiile politice pripite nu ajută. Ministrul Fifor anunța ca certitudine la un moment dat achiziția de elicoptere pentru forțele terestre de la un anumit producător, după care s-a răzgândit și a lansat în spațiul public ideea achiziției unor submarine și fregate, în timp ce se amâna rezultatul achiziției corvetelor.

 

Echipamente contractate deja

În primii doi ani de la lansarea programului de înzestrare al armatei, au fost semnate contractele pentru achiziția a șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, în valoare totală de aproape 4 miliarde euro, a trei sisteme de rachete HIMARS, cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro și a 227 de transportoare blindate Piranha V pentru suma de aproape 900 de milioane de euro.

 

Programe de achiziții în derulare sau așteptare

Urmează un șir lung de programe de achiziții ce-și așteaptă rândul.  Forțele navale vor fi dotate cu patru corvete, un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă și se vor moderniza două fregate. Toate procedurile au fost lansate, dar au fost suspendate.

Forțele aeriene așteaptă completarea primei escadrile de avioane multirol și începerea procedurii pentru cumpărarea celei de-a doua. Alt program important pentru pregătirea viitorilor piloți prevede modernizarea aeronavelor IAR-99 Șoim prin implementarea sistemelor compatibile cu avioanele F-16.

Forțele terestre așteaptă înzestrarea cu mijloace blindate amfibii 8×8 și 4×4, plus mașini 4×4. Un alt proiect mediatizat în ultimii doi ani, de dotare cu 47 de elicoptere, a rămas doar la nivelul de intenție.

Un alt program foarte necesar este cel al achiziției camioanelor, în prima etapă este prevăzută achiziţia a peste 3.000 de platforme, valoarea fiind estimată la 737 milioane de euro, dar procedura a fost contestată.

Și alte dotări promise sunt așteptate de militari, precum sistemul C4 ISR și sistemele de rachete anti-aeriene cu rază foarte mică.

Lasă un răspuns