China a depășit SUA la numărul de nave militare

Politicienii chinezi au revendicat toată Marea Chinei de Sud, chiar dacă zona este disputată cu alte state, și au construit insule artificiale militarizate. China are avioane de vânătoare și bombardiere invizibile, sisteme de rachete de înaltă precizie și este cea mai avansată la arme hipersonice.

 

China, adevăratul câștigător al războiului anti-terorism

Mulți experți au concluzionat că adevăratul câștigător al războiului anti-terorism purtat, după 2001, de statele occidentale, a fost în fapt China, care nestingherită și-a crescut economia și a investit masiv în cercetare și achiziții militare în timp ce SUA și aliații au cheltuit sume considerabile în Afganistan și Irak.

Politicienii chinezi au revendicat toată Marea Chinei de Sud, chiar dacă zona este disputată cu alte state, și au construit insule artificiale militarizate.

China are avioane de vânătoare și bombardiere invizibile, sisteme de rachete de înaltă precizie și este cea mai avansată la arme hipersonice (cu viteze de peste Mach 5).

 

Paradă a navelor chineze, 2018, sursă foto: youtube.com

China, cel mai mare competitor pentru marina SUA

China a depășit marina Statelor Unite ale Americii în număr de nave și chiar dacă acestea sunt mai mici și mai puțin avansate tehnologic, sunt suficiente pentru apărarea intereselor în Marea Chinei de Sud.

Conform informațiilor apărute în articolul The World’s Most Powerful Militaries in 2018, în Ceoworld Magazine, semnat de Megan Batchelor, la finalul anului trecut, marina chineză are peste 700 de nave, printre care 2 portavioane, 75 de submarine, aproximativ 40 de distrugătoare, aproape 100 de fregate și corvete, plus un număr impresionant de nave de desant și auxiliare.

Acestor nave li se adaugă și sistemele anti-acces de radare și rachete anti-navă și aviația militară.

China și-a dotat marina cu peste 100 de nave militare de luptă în ultimii zece ani, 50 doar în ultimii trei și are două portavioane în construcție.

Chiar dacă astăzi China își masează majoritatea forțelor navele în apropierea apelor teritoriale, cu asemenea capabilități trebuie să ne așteptăm ca în viitor aceste nave să execute marșuri oriunde în apele internaționale.

 

Portavionul USS Ronald Reagan și distrugătorul japonez JS Hyuga, împreunnă cu alte 16 nave din cele două țări în Marea Filipinelor, 2018, sursă foto: US Navy

Marina SUA face regulat marșuri în Marea Chinei de Sud

Marina SUA are nave dislocate în zona Asia-Pacific și face regulat marșuri în Marea Chinei de Sud pentru a asigura liberul comerț în zonă, iar declarațiile oficialilor chinezi sunt din ce în ce mai amenințătoare.

Chiar dacă navele chineze sunt mai multe, cele americane sunt mai mari și au capabilități de ducere a focului mult mai avansate. De exemplu, conform articolului prezentat mai sus, marina SUA are 20 de portavioane și 85 de distrugătoare, la un număr total de 400 de nave.

Cu toate acestea, conform oficialilor americani, China rămâne cel mai activ competitor strategic al Marinei Statelor Unite ale Americii în zona Asia-Pacific, datorită capacităților proprii de a construi un număr mare de nave într-un timp scurt și a noilor sisteme de rachete cu precizie ridicată, inclusiv cele hipersonice.

Lasă un răspuns