Misiunea forțelor aeriene în Mali va începe în luna octombrie

În cadrul întâlnirii avute astăzi cu subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a spus că  oferta de participare a Armatei României cu un detaşament de elicoptere de transport la operaţiunea MINUSMA, din Mali, va începe cu octombrie 2019.

România va participa în anul 2019, conform unei hotărâri CSAT de la finalul anului trecut, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali (MINUSMA) cu un detaşament de elicoptere militare.

Aviatorii români vor executa misiuni de transport materiale și personal, evacuare medicală, recunoaștere, supravegherea căilor de comunicații rutiere etc.

În prezent, personalul ONU din Mali numără 15.500 de oameni, din peste 50 de state, dintre care 11.680 sunt militari și 1770 polițiști, ceilalți fiind civili, ofițeri de stat major sau voluntari. Bugetul misiunii ONU este de aproximativ un milliard de dolari pe an.

În cei cinci ani de misiune, aproape 180 de membri ai trupelor ONU au fost uciși. Situația de securitate în Mali s-a înrăutățit în ultimii ani din cauza creșterii numărului de atacuri ale grupurilor islamiste asociate cu gruparea teroristă Al-Qaeda asupra forțelor guvernamentale și ONU.

MINUSMA a început pe 25 aprilie 2013, sub Rezoluția 2100 a Consiliului de securitate, având principala misiune stabilizarea țării după Rebeliunea tuaregilor din anul 2012, când insurgenții din nord, printre care și o grupare Al-Qaeda,  au preluat controlul regiunilor Gao, Kidal și Timbuktu, care reprezintă doua treimi din suprafața țării, cu doar 10% din populație.

Operația din Mali ar fi a cincea misiune externă a forțelor aeriene române, dar și una dintre cele mai periculoase.

Lasă un răspuns