Dotarea forțelor navale: nepăsare, nepricepere și lașitate

O știre apărută zilele trecute în resboiu.ro și preluată de alți pasionați de domeniul militar scoate în evidență dotarea flotei ruse cu alte două noi corvete și neputința românilor să-și modernizeze navele.

 

Flota rusă din Marea Neagră a fost modernizată

După războiul din Georgia, marina rusă din Marea Neagră și-a modernizat cam toată flota, are acum, pe lângă navele auxiliare, conform informațiilor de pe diferite site-uri de știri, un crucișător și un distrugător, cinci fregate și tot atâtea nave purtătoare de rachete, 11 corvete, 7 submarine, 7 nave de desant, la care se adaugă elicoptere și avioane. Toate sunt noi sau modernizate cu ultimele tipuri de sisteme de rachete.

Marinarii sunt bine pregătiți, parte din nave au fost folosite deja în conflictele din zonă, la debarcarea militarilor în Georgia, interzicerea accesului în Marea Azov sau la lansarea de rachete pentru a lovi ținte din Siria.

Navă din flota rusă de la Marea Neagră, sursa foto: youtube.com

Vina este împărțită între nepăsarea politicienilor, nepriceperea specialiștilor în achiziții și lipsa de curaj a șefilor forțelor navale

La noi, ce s-a întâmplat cu flota militară trece dincolo de puterea de înțelegere. Nici dacă îi puneam pe cei mai mari dușmani să aibă grijă de navele militare și tot nu ajungeam așa de rău.

Majoritatea navelor de luptă sunt din era Războiului Rece. Excepție fac cele două fregate achiziționate la mâna a doua în 2003, fără sisteme de rachete pentru lupta la suprafață, mai slab înarmate decât fregata Mărășești construită de România în anii 70-80.

Ne chinuim fără succes să modernizăm fregatele de la britanici, submarinul l-am tras pe dreapta, în lipsa bateriilor, din anul 1996, la doar 10 ani după cumpărare și niciun oficial nu are curajul să spună că după atâția ani de nefolosire, singurul loc unde-și mai are rostul este la Muzeul Marinei.

Din 2016 nu reușim să semnăm contractul pentru corvete, chiar dacă sunt bani alocați. De fapt, în ultimele luni am suspendat două licitații: pentru cele patru corvete și rachetele de coastă.

Ziua Marinei, Constanța, 2018, sursa foto: youtube.com

Navele românești nu fac față unei confruntări militare

Nu este o situație recentă și nu caut vinovați, că ar fi prea mulți. Vina este împărțită între nepăsarea politicienilor care nu au alocat fonduri, nepriceperea specialiștilor în achiziții care s-au încurcat în proceduri și lipsa de curaj a șefilor forțelor navale care nici în ceasul al doisprezecelea nu spun cinstit în fața politicienilor, dar și a românilor, care este starea actuală a navelor.

În prezent, într-o confruntare și unul la unul cu nave care ne-ar putea fi inamice la un moment dat, marinarii noștri nu ar avea nicio șansă de supraviețuire. Trăim în era senzorilor de mare precizie și a sistemelor de rachete care pot distruge ținte la sute de kilometri, când măiestria marinarilor, fără sisteme moderne de luptă, nu este de ajuns pentru a câștiga o confruntare navală.

 

 

Lasă un răspuns