F-35, într-un top al celor mai proaste avioane construite de SUA

În publicația americană The National Interest a apărut un material semnat de Dave Majumdar cu un top al celor mai proaste avioane de vânătoare construite de SUA, de-a lungul timpului, unde, în mod surprinzător, apare și F-35. La polul opus, se află aeronavele F-16 și F-22.

 

De ce F-35?

Referitor la programul F-35 Joint Strike Fighter, autorul spune că avionul rezultat nu este neapărat unul rău ca și construcție, dar costurile exagerate și faptul că aeronava nu a ieșit chiar așa cum a fost proiectată la început, l-au plasat în acest top.

Cazul aeronavei F-35 este unul clasic de eșec în a construi o platformă ce poate fi adaptată pentru a înlocui celelalte avioane specializate pe diferite misiuni. Rezultatul este un avion foarte scump care poate fi utilizat în multe tipuri de misiuni, dar nu este în top pe niciun domeniu.

Dave Majumdar concluzionează că cerințele pentru F-35 au fost făcute într-o perioadă când principalele amenințări erau nucleare și nu a fost anticipată înarmarea accelerată a Chinei și noile provocări în vestul Oceanului Pacific.

 

Alte aeronave care intră în acest top sunt mai vechile: Bell P-59 Airacomet, Vought F7U Cutlass, Grumman F-11 Tiger, Convair F-102 Delta Dagger.

 

Cele mai bune aeronave construite de americani

La polul opus, printre cele mai bune aeronave construite de producătorii din SUA se află P-51 Mustang, F4U Corsair, F-86 Sabre, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon și F-22 Raptor.

Oficiali români la Câmpia Turzii în fața aeronavei F-22 Raptor. Sursă foto: mapn.ro
F-16 Fighting Falcon al forțelor aeriene române. Sursa foto: facebook forțele aeriene

F-35 Lightning II,. Sursa foto: lockheedmartin.com

 

A doua escadrilă românească va fi F-16, F-35, sau alt model?

România a cumpărat recent 12 avioane F-16 Fighting Falcon, care urmează să fie operaționalizate anul acesta pentru a executa și misiuni de luptă, în principal de poliție aeriană.

Oficialii români au anunțat în repetate rânduri că intenționează să cumpere încă cinci avioane F-16 pentru a completa prima escadrilă.

Deoarece forțele aeriene române vor avea nevoie în viitorul apropiat să mai achiziționeze și o a doua escadrilă de avioane multirol, se pune întrebarea serioasă, care vor fi acestea: F-16, F-35 sau alt model?

Lasă un răspuns