Criză și ambiguitate – cuvintele anului 2019

Anul 2019 continuă cu o serie de crize și momente tensionate între liderii lumii, care pot afecta starea de securitate a Europei. Disputele interne din Uniunea Europeană, BREXIT-ul, agresiunea Rusiei în Marea Neagră, criza din Siria etc la care se adaugă și interminabilele crize interne care țin țara într-o buclă de subdezvoltare periculoasă, sunt doar câteva motive reale de îngrijorare.

 

Intenția președintelui Trump de a scoate SUA din NATO

Știrea venită de peste ocean, prin care Camera Reprezentanților din SUA a fost nevoită să adopte o lege pentru a interzice alocarea de fonduri în eventualitatea unei retrageri a SUA din NATO ridică serioase semne de îngrijorare.

Acest lucru s-a întâmplat după ce presa americană a transmis că președintele Donald Trump a vrut, încă de anul trecut, să retragă Statele Unite ale Americii din Alianța Nord Atlantică, în timpul disputelor cu statele europene pentru alocarea de doi la sută din PIB pentru apărare.

De altfel, Donald Trump a avut și alte inițiative controversate care pot afecta relațiile internaționale cu statele europene, precum retragerea trupelor americane din Siria, știind că și alte țări, precum Franța, au militari acolo, amenințarea Turciei dacă va ataca rebelii kurzi, încurajarea destrămării Uniunii Europene etc.

 

Temerile sunt cu atât mai mari cu cât SUA sunt angajate masiv în procesul de asigurare a aliaților de pe flancul estic, după agresiunile Federației Ruse din regiunea Mării Negre, având militari în Statele Baltice, Polonia, România și Bulgaria.

 

Militari americani în România

În România, armata americană are două baze militare, la Deveselu și Mihail Kogălniceanu, participă cu militari la structurile NATO, asigură, prin rotație cu alte state aliate, sprijin pentru misiunile de poliție aeriană, participă cu nave militare la exerciții și acțiuni de descurajare în Marea Neagră.

În plus, militarii americani sunt alături de cei români la majoritatea exercițiilor de pregătire, cel mai mare desfășurându-se în anul 2017, când SUA a avut în România aproximativ 9.000 de militari.

 

Crizele interne aduc și mai multă îngrijorare

Din păcate, la acest mediu instabil de securitate, noi adăugăm propriile noastre crize. Scandaluri precum cel al numirii șefului Statului Major al Apărării sau al suspendării licitației corvetelor aduc și mai multă neîncredere nu doar publicului român, dar și investitorilor.

Vin vremuri tulburi deasupra Europei, iar liderii români ar trebui să lase deoparte gâlcevile interne și să se concentreze pe măsuri reale de întărire a capacității de luptă a armatei.

Lasă un răspuns