ISR, mișcarea SMART a forțelor terestre române

Războiul viitorului va fi unul smart, prin folosirea înaltei tehnologii, iar structurile militare trebuie să se adapteze pentru a câștiga în viitoarele confruntări. Tehnologia smart este miniaturizată și de multe ori mai ieftină și mai eficientă decât mijloacele de luptă clasice.

 

Acum câțiva ani, forțele terestre române au făcut o mișcare discretă, dar foarte inteligentă, de transformare a unei brigăzi de infanterie, cu echipamente mai mult decât modeste, într-una de supraveghere și recunoaștere, mult mai eficientă în orice tip de operație militară.

Tot atunci, batalioanele de cercetare ale celor două divizii s-au dezvoltat în regimente de identificare, supraveghere și cercetare (ISR).

 

Brigada de la Timișoara a fost reinventată

 

Astfel, o brigadă reînființată ca reacție la invadarea Georgiei de către militarii ruși, dar niciodată dotată adecvat pentru a-și îndeplini misiunile, a fost reinventată și a devenit eficientă.

Specificul acestei brigăzi îl constituie executarea cercetării în dispozitivul inamicului și lupta în diferite medii datorită multiplelor specializări ale militarilor, precum operare drone, explozibili, parașutism, alpinism etc.

Cu alte cuvinte, dacă nu ai forța să izbești inamicul, te infiltrezi în dispozitivul lui și lovești direct punctele sensibile. Este mult mai ieftin și eficient, dar ai nevoie de militari extreme de bine antrenați. Ori, exact asta s-a întâmplat cu marea unitate de la Timișoara și batalioanele din subordine.

În plus, nevoile de dotare nici nu sunt atât de scumpe, mijloacele blindate sunt din categoria celor ușoare, mai ușor de procurat, plus alte aplicații sau dispositive smart, precum cele de comunicații, conducere a focului sau dronele.

 

Lasă un răspuns