Marina SUA lucrează deja la avionul de vânătoare din generația a 6-a și ar putea fi unul fără pilot

Odată cu anunțul marinei americane de începere a programului pentru dezvoltarea avionului din generația a 6-a, au început și speculațiile privind forma, sistemele, senzorii, armele și inovațiile de pe noua platformă.

O idee comună este aceea că inteligența artificială IA va fi folosită mult mai mult decât în prezent, iar introducerea acesteia în noile sisteme ar putea depăși capacitățile umane de reacție.

După drone/UAV-uri, avioanele de vânătoare fără pilot ar putea reprezenta pasul următor în evoluția aviației militare.

 

Marina SUA lucrează la avionul de vânătoare din generația a 6-a

Marina militară americană a dezvăluit recent, prin purtătorul de cuvânt, lt. Lauren Chatmas, că programul Next-Generation Air Dominance a trecut de la faza conceptuală la cea de explorare a diferitelor prototipuri de sisteme pentru a realiza a 6-a generație de avioane de luptă, lansând și un termen, anul 2030, contestat de unii specialiști.

Noul tip de avion ar urma să le înlocuiască pe cele prezente, F-35 și F/A-18. Marinarii americani lucrează la cerințele noului avion analizând tehnologii referitoare la formă, tipurile de motoare, sistemele de arme și senzorii care au în compunere elemente de inteligență artificială.

Oficialul marinei a mai spus că multe din aceste sisteme sunt încă la stadiul de cercetare și dezvoltare, dar cu siguranță se va pune accent pe noile tehnologii invizibile și pe cele care înglobează inteligență artificială pentru realizarea noii aeronave.

 

Avionul de vânătoare al viitorului ar fi unul fără pilot

În articolul ”Forget the F-35 or F/A-18: The Navy Is Dreaming Up a 6th-Generation Fighter”, din  National Interest, Kris Osborn face referire la un studiu al unui grup de analiști din 16 țări NATO de la Joint Air Power Competence Center, intitulat “Air Warfare Communication in a Networked Environment”, unde concluzia generală este că avionul din generația a 6-a va fi unul cu o tehnologie care va îngloba masiv IA și se pune firesc întrebarea dacă nu cumva acesta va fi unul fără pilot, pentru a nu-i limita performanțele.

Senzorii smart pot aduna, analiza și organiza un volum uriaș de informații de luptă, în milisecunde, vor fi conectați și integrați în sisteme aflate la distanțe foarte mari, lucru care va crea un avantaj net în viitoarele operații aeriene.

În acest mediu de luptă al viitorului, multitudinea de informații vor fi procesate rapid de sistemele cu IA, care vor folosi algoritmi avansați pentru analiza în timp real a datelor pentru a identifica, disemina și acționa instant în momentele decisive ale luptei, iar interferența cu capacitatea de reacție mai redusă a piloților ar putea încetini acest proces.

 

Încă sunt multe dispute pe tema rolului oamenilor în ierarhia viitoare a luării deciziilor pe câmpul de luptă, odată cu introducerea pe scară largă a IA, dar cu siguranță noile tehnologii vor aduce și răspunsurile așteptate.

Lasă un răspuns