Premieră pentru forțele terestre americane

Conform publicației insidedefense.com, forțele terestre americane intenționează să cumpere, pentru prima dată din Israel, un sistem complet de rachete anti-aeriene. Este vorba de două baterii de rachete cu rază foarte mică Iron Dome, de la firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems, pentru suma de peste 370 milioane de dolari.

Sistemul de rachete ar urma să deservească forțele americane din teatrele de operații și este foarte eficient  împotriva rachetelor, dronelor și proiectilelor inamice, fiind testat cu success în Israel, pe granița cu Siria.

Contractul, dacă va fi aprobat de Congres, ar cuprinde 12 lansatoare, două sisteme de radare, două sisteme de management al tragerii și 240 de rachete.

Principalele argumente ale specialiștilor americani pentru sistemul israelian au fost eficiența dintre costuri și loviturile reușite, perioada scurtă de implementare, până în 2020, și integrarea cu sistemele americane. De altfel, încă de acum câțiva ani,  defensedaily.com anunța că între firmele Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems este o colaborare strânsă pentru a vinde sisteme Iron Dome în SUA, mai ales că între cele două state este și un acord prin care Statele Unite sprijină financiar armata israeliană.

 

Rafel ar putea vinde Iron Dome și Armatei României

Rafael Advanced Defense Systems ar putea intra și pe piața românească cu acest tip de sisteme, armata română având un program esențial de înzestrare cu sisteme anti-aeriene cu rază foarte mică de acțiune (VSHORAD  – Very Short Range Air Defense ), estimat la o valoare de câteva miliarde de euro.

Companiile Rafael și ROMAERO au semnat, în cadrul expoziției Black Sea Defense & Aerospace (BSDA 2018), un acord cadru referitor la producția locală în România de sisteme de apărare aeriană și terestre: Spyder, C-Dome, Samson 30 mm și Spike.

Companiile Rafael și ROMAERO au semnat un acord în cadrul expoziției Black Sea Defense & Aerospace (BSDA 2018)

Lasă un răspuns