Armata Tânără a lui Putin

Două inițiative ale președintelui Vladimir Putin, înființarea mișcării patriotice Yunarmiya (Armata Tânără) și a unei direcții de propagandă în Ministerul rus al Apărării, sunt contestate de analiști militari și cercetători și ne aduc aminte de vremurile din era sovietică.

 

Armata Tânără a lui Putin

Yunarmiya este o mișcare înființată în 2016, după anexarea Crimeei și invadarea Ucrainei. Organizația este finanțată de guvern, prin Ministerul Apărării, pentru a pregăti viitorii militari și a le insufla sentimente patriotice.

Conform sitelui oficial, yunarmy.ru, mișcarea se adresează tinerilor între 8 și 17 ani, cu scopul principal al educării patriotice a acestora. O publicitate mare a acestui program a fost realizată prin participarea la diferite acțiuni a unor persoane publice, dar și prin integrarea acestor copii în blocurile de la paradele de ziua națională din anii 2017 și 2018.

Pentru a vedea dimensiunea acestei mișcări, în vara anului 1918, au fost organizate 1.500 de tabere pentru aproximativ 80.000 de copii și adolescenți. De la lansare, aproape 300.000 de tineri au participat la una din formele de pregătire.

Cu toate că liderii politici ruși laudă acțiunea, au apărut în presă multe voci critice care acuză politicienii și militarii de manipulare a tinerilor, în special pentru a nu mai protesta împotriva abuzurilor și faptelor de corupție, dar și de o educare a copiilor către violență, în special prin mânuirea armelor de asalt.

Sergey Sukhankin, un cercetător al Jamestown Foundation, a documentat un material pentru Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia, în care atrage atenția că Yunarmiya a devenit pentru Rusia un produs de “soft power” pentru regiuni precum: Armenia, Tajikistan și Abkhazia care deja au aderat la această inițiativă, în timp ce țări din Balcani precum Serbia și Slovenia și-au declarat intenția de aderare.

Cercetătorul mai aduce în atenție că tinerii sunt învățați să ucidă cu bucurie și determinare în cadrul cursurilor de tragere cu arme mici și alte practice militare. Totodată, chiar dacă oficial înrolarea este pe bază de voluntariat, este folosit un alt procedeu sovietic, voluntariat-obligatoriu (experimentat și la noi pe timpul colectivizării), în care tinerii care aderă la mișcare au diferite beneficii, inclusiv la școală.

Direcția propagandă a armatei ruse

În vara anului 2018, Vladimir Putin a semnat un decret prezidențial prin care a înființat o nouă direcție în cadrul armatei ruse pentru a promova patriotismul, aducându-ne aminte de practica comisarilor ruși din perioada sovietică.

Acțiunea aceasta îi afectează direct pe cei aproape un million de militari ruși, dar și pe copiii din Armata Tânără și se pare că a fost făcută cu scopul asigurării loialității acestora.

Șeful acestei direcții a fost numit un general veteran din războiul din Siria, care are și funcția de locțiitor al ministrului apărării. De asemenea, în presă a apărut că această direcție de propagandă va răspunde și de organizarea activităților Yunarmiya (Armata Tânără).

Andrew Osborn, de la Agenția Reuters, a publicat, anul trecut, un interviu cu specialistul militar Vladimir Scherbakov, care arăta principala problemă a acestei direcții, în faptul că în perioada sovietică, direcția de propagandă lucra în interesul unui partid politic, partidul communist, născând întrebarea dacă toate aceste eforturi nu sunt cumva făcute pentru a-i asigura un viitor politic cât mai confortabil chiar președintelui Federației Ruse.

 

Aceste două acțiuni recente ale lui Putin, pe fondul unei posturi tot mai agresive a Rusiei în Georgia, Ucraina, Siria și Marea Neagră, fac să ne aducă aminte tot mai mult de neagra perioadă sovietică.

Lasă un răspuns