Reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre ale UE se va deschide cu tema „Femeile, Pacea şi Securitatea”

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, va avea loc, la finalul lunii ianuarie, Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE.

Evenimentul se va desfășura la Palatul Regal și la Palatul Parlamentului din Bucureşti, în zilele de 30 și 31 ianuarie și va fi prezidatat de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

Gazda activității va fi ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, iar la lucrări vor participa și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, împreună cu secretarul general adjunct al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.

Programul reuniunii

Reuniunea va debuta miercuri, 30 ianuarie, la Palatul Regal, cu o cină de lucru având ca temă „Femeile, Pacea şi Securitatea”, un domeniu de interes comun pentru UE, NATO și ONU.

De asemenea, va fi discutat și modul prin care activitățile circumscrise acestui domeniu pot fi integrate în misiuni de menținere a păcii și management al crizelor.

Joi, 31 ianuarie, miniștrii se vor întâlni la Palatul Parlamentului pentru a dezbate stadiul şi perspectivele implementării Strategiei Globale a UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună.

Se va pune accent pe progresul înregistrat în derularea iniţiativelor din domeniul apărării, pe modalităţile de asigurare a coerenţei diverselor iniţiative din domeniul apărării europene, precum și pe utilizarea instrumentelor optime aflate la dispoziţia Uniunii pentru valorificarea potenţialului inovării şi cercetării tehnologice, în sprijinul forţelor armate ale statelor membre.

În a doua zi a reuniunii, înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, şi ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, vor susține o conferință de presă.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, şi ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

Lasă un răspuns