Brambureala generalilor. Cine este în spatele haosului de la apărare?

După scandalul creat, ministrul Gabriel Leș trebuie să explice dacă are ceva să-i reproșeze șefului armatei, generalul Nicolae Ciucă, sau a fost ordin politic pentru haosul de la apărare.

Politicianul român a dorit să-l aducă în țară pe generalul-locotenent Dumitru Scarlat, șeful reprezentanței militare la NATO și UE, chiar la preluarea președinției UE de către România, pentru a-l numi pe o funcție pe care mai fusese. A mai vrut să-l trimită la Bruxelles pe generalul-maior Ovidiu Uifăleanu, la doar un an de la preluarea șefiei SMFT și l-a pus pe generalul Ciucă într-o situație jenantă după contestarea acestuia.

Toate aceste decizii sunt anapoda, fără să respecte logica evenimentelor și traiectul normal al carierei militare pentru generalii implicați.

Tocmai din această cauză ele trebuie explicate, altfel se poate trage concluzia că cineva din afara ministerului a dorit crearea acestei situații fără precedent, când ministrul apărării îl contestă pe șeful armatei, chiar în perioada când România ar trebui să cheltuiască miliarde de euro pentru înzestrare.

Conform legii, locțiitorul șefului statului major al apărării sau unul dintre șefii categoriilor de forțe poate fi numit la conducerea armatei. Deoarece nimeni din cei propozabili nu erau eligibili, din varii motive, logic era să fie prelungit mandatul generalului Ciucă.

De altfel, la fiecare schimbare a șefului armatei, când se discuta numirea altui șef sau prelungirea mandatului celui aflat deja pe funcție, argumentele puse pe masă făceau referire la îndeplinirea condițiilor de către cei propozabili sau la existanța unor proiecte nefinalizate ce implica prelungirea mandatului.

Or, situația de la finele anului trecut se plia exact pe varianta lipsei unui candidat care să îndeplineasă cutumele și condițiile legale de numire.

 

Sursa foto: http://www.defense.ro/participarea-sefului-statului-major-al-apararii-la-activitatile-specifice-prilejuite-de-preluarea-presedintiei-consiliul

 

Lasă un răspuns