2018 – un an cu multe amânări pentru Armata României

Anul 2018 a fost unul mai degrabă al militarilor decât al oficialilor. Dacă militarii și-au continuat misiunile în Afganistan, au participat cu succes la acțiuni umanitare, inclusiv în Grecia pentru a stinge incendiile, și au luat parte la numeroase exerciții, reprezentanții României cu atribuții pe apărare au avut și poticniri sau chiar amânări, în special la luarea unor decizii politice sau derularea unor noi proiecte de înzestrare.

Anul 2018, al doilea cu un buget, cel puțin pe hârtie, de doi la sută din PIB a fost anunțat ca și anul forțelor navale, dar s-a terminat, din păcate, fără semnarea vreunui contract de achiziții pentru marinarii români.

(Contributor)

Singurele contracte majore de achiziție au fost pentru forțele terestre

S-a repetat ce s-a întâmplat în anul 2017, când semnarea contractului pentru achiziția celor 227 de transportoare blindate Piranha V pentru suma de aproape 900 de milioane de euro a fost amânată pentru ianuarie 2018, lucru care a și dus la o execuție bugetară pentru 2017 de doar aproximativ 1,8 la sută din PIB.

De altfel, și al doilea și ultimul contract major materializat în anul 2018 a fost tot pentru forțele terestre, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare, în luna februarie, pentru achiziționarea a trei sisteme de rachete HIMARS, cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Anul forțelor navale a fost amânat

Referitor la forțele navale, în primăvara anului, a fost lansată licitația pentru patru corvete multifuncționale, pentru o sumă estimată de 1.6 miliarde de euro, având ca off set modernizarea celor două fregate T22R luate de la britanici în anul 2003. Termenul de finalizare al procedurii a fost inițial 2 octombrie, dar a fost prelungit până pe 15 noiembrie. Deoarece s-a realizat și un audit al licitației, câștigătorul nu a mai fost anunțat în anul 2018. Mai mult, în presa franceză au apărut articole care au anunțat posibile ingerințe politice în desfășurarea acestei proceduri.

În toamnă a fost lansată și licitația pentru achiziția unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă, suma estimată fiind de aproximativ 140 de milioane euro, iar contractul trebuia să-și facă efectele începând cu 2018, dar anunțarea câștigătorului licitației nu a mai fost făcută până la sfârșitul anului.

Chiar dacă oficialii militari nu au dat explicații pentru această întârziere, una destul de pertinentă ar fi că acest contract depinde de finalizarea achiziției corvetelor și modernizarea fregatelor deoarece ar fi indicat ca sistemele antinavă de la sol și de pe navele militare să fie de la aceeași companie pentru a ușura procesele de integrare, mentenanță și operare.

Ce alte contracte își așteaptă rândul. Forțele aeriene amânate din nou

Alte două programe de înzestrare care au fost aprobate de Parlament în iunie 2018 și care, cel puțin unul – achiziția de camioane –  trebuia să înceapă de anul trecut au fost amânate, în condițiile în care camioanele care transportă militari și echipamente au în jur de 40 de ani și oricând se poate întâmpla o tragedie ca cea din județul Argeș, din anul 2017. Necesarul de platforme de transport la nivelul MApN este de 13.963, iar în prima etapă este prevăzută achiziţia a 3.385 de platforme, valoarea fiind estimată la 737 milioane de euro.

Al doilea program, unul vital pentru pregătirea viitorilor piloți, prevede modernizarea aeronavelor IAR-99 Șoim prin implementarea sistemelor compatibile cu avioanele F-16, dar nici aici nu s-a concretizat nimic încă.

O altă achiziție, mult discutată în spațiul public, completarea primei escadrile de avioane F-16 cu încă cinci aeronave a bătut pasul pe loc, la fel ca și demersurile pentru procurarea celei de a doua escadrile.

Ori, două evenimente triste întâmplate în luna iulie, prăbușirea unui MiG-21 LanceR și a unui IAR-99 Șoim, au arătat chiar nevoia urgentării modernizării avioanelor de antrenament și înlocuirii bătrânelor MiG-uri.

Un alt proiect mediatizat în ultimii doi ani, de dotare cu 47 de elicoptere a forțelor terestre, a rămas doar la nivelul de intenție, la fel ca cele precum sistemul C4 ISR, sistemele de rachete anti-aeriene cu rază mică sau realizarea transportoarelor blindate la Moreni.

Noua ținută de instrucție nu a trecut testul misiunilor de luptă

Chiar dacă a fost intens mediatizată în anul 2017, introducerea noilor uniforme de luptă a suferit un eșec, după ce militarii din Afganistan i-au arătat unui jurnalist de la televiziunea națională, în toamna anului 2018, că materialul acestor ținute nu este deloc unul de calitate. A fost o bilă neagră pentru logistică, militarii români se plâng de ani buni de calitatea proastă a ținutei de instrucție, inclusiv de bocanci, fără să se întâmple nimic în acest sens.

România va găzdui al patrulea comandament NATO

Referitor la relațiile internaționale, două elemente sunt demne de a fi menționate: Summit-ul NATO și vizita ministrului Mihai Fifor în Statele Unite ale Americii.

Summit-ul NATO, desfășurat în iulie la Bruxelles, a fost unul tumultuos, care a arătat, pentru prima dată, breșe serioase între liderii SUA și cei din statele europene. Referitor la România, a fost luată decizia înființării unui comandament de corp de armată, pe lângă celelalte alte trei comandamente NATO deja existente pe teritoriul național, și așteptăm cu interes operaționalizarea acestuia.

Vizita ministrului Fifor în SUA a constat în întâlniri cu oficiali militari și civili, dar și discuții cu reprezentanți ai industriei de armament. O cooperare inteligentă cu industria americană de apărare ar putea resuscita fabricile de la noi aflate de ani buni în moarte clinică.

Recrutarea rezerviștilor, sub nivelul așteptărilor

Un alt program important pentru armată este recrutarea rezerviștilor voluntari. Acesta nu a început foarte bine în 2017, deoarece au fost convinsi mult mai puțini rezerviști decât s-a sperat. Pentru anul 2018, au fost disponibile peste 3.400 de posturi și vom vedea, după centralizarea datelor, ce procentaj a fost completat, dar fără modificarea legislației și adoptarea unor avantaje reale rezerviștilor dar și angajatorilor acestora, nu vor fi semne de redresare a situației.

Pensie militară mărită pentru soldați și gradați

Din punct de vedere legislativ, anul 2018 a adus repararea unei nedreptăți pentru soldații și gradații profesioniști, prin acordarea și acestora a Semnului onorific În Serviciul Patriei, fapt ce le asigură calcularea pensiei similar cu celelalte categorii de personal militar. Au fost și numeroase întâlniri ale conducerii MApN cu reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști militari, pentru a se găsi o soluție la diferențele de calcul al pensiei rezultate prin schimbarea legislației în vara lui 2017, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie încă.

Scandal la numirea șefului SMAp

Pe 12 noiembrie, a fost sărbătorit personalul  Statului Major al Apărării, cu multe laude, dar a fost omis un lucru foarte important: pregătirea procedurii numirii noului șef al SMAp, lucru ce a dus ca, pe finalul anului, Președintele Iohannis să refuze propunerea ministrului Leș și să prelungească mandatul generalului Ciucă, fapt ce a dus la declarații și amenințări politice.

Am avut parte astfel de o criză impardonabilă la acest nivel și în acest context internațional tensionat, când Rusia încearcă să-și recapete influența în Estul Europei.

 

 

Lasă un răspuns