VIDEO/ Începe exercițiul Trident Juncture 18, cel mai important exercițiu NATO de după Războiul Rece

Peste 50.000 de militari din 31 de națiuni aliate și partenere încep din 25 octombrie antrenamentele în Norvegia în cadrul unuia dintre cele mai ambițioase exerciții ale Alianței.

de Adrian Murariu 

Exercițiu Trident Juncture 18 este un exercițiu de mare vizibilitate (High Visibility Exercise-HVE) planificat  de Comandamentul Aliat pentru Transformare (Allied Command for Transformation- ACT). Exercițiu propriu-zis conține 2 faze: un antrenament în teren (Live Exercise – LIVEX) și un exercițiu de simulare a comenzii și controlului forței de răspuns NATO (Command Post Exercise- CPX), la care se adaugă fazele de dislocare și redislocare a forțelor participante.

LIVEX-ul se va desfășura pe teritoriul Norvegiei, în Marea Baltică și în apele Atlanticului de Nord în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2018.

Un exercițiu de tip LIVEX implică un scenariu care este executat cu trupe în teren, simulând o situație reală. Pentru partea terestră a acestei faze vor fi dislocate și testate forțele de reacție rapidă NATO (Very High Joint Readiness Task Force- VJTF) care numără peste 5.000 de militari parte a unei brigăzi din Germania.

Aceste forțe, împreună cu trupe din națiuni aliate și partenere, se vor disloca din bazele lor în Norvegia și se vor instrui alături de peste 10.000 de militari norvegieni, de la nivel tactic la strategic, în condiții meteo nefavorabile.

Forțele participante la LIVEX sunt dislocate de la mii de kilometri distanță, inclusiv San Diego, SUA și Izmir, Turcia. Exercițiul în sine este o imensă provocare logistică și necesită un cooperare excelentă între aliați și parteneri.

CPX-ul va avea loc între 14 noiembrie și 23 noiembrie în 2018 și se va defășura în Centrul pentru Acțiunile de luptă Întrunite (Joint Warfare Centre- JWC) din Stavanger, Norvegia.

CPX este un exercițiu de comandament în care sunt implicați comandantul personalul din statul major, sistemele de comunicații și  alte comandamente.

Ca și la LIVEX, CPX-ul implică un scenariu iar comandantul și statul său major exercită comanda și controlul forțelor proprii într-un mediu virtual, simulat pe calculator. Forțele inamice sun, de asemenea, simulate în același mediu.

Pe timpul acestui exercițiu va fi testata capacitatea alianței de reacționa rapid oricăror amenințări. Scenariul este unul defensiv, bazat pe o situație în care un stat membru invocă articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

Forțele antrenate pe timpul exercițiului fac parte Forța de Răspuns NATO (NATO Response Force) iar elementele principale antrenate, testate și evaluate fac parte din forțele terestre rapid dislocabile NATO care fac parte din Very High Joint Readiness Task Force- VJTF.

„NATO este o Alianță defensivă, Trident Juncture demonstrează capabilitatea noastră incredbilă de a reacționa și împreună descurajăm potențialii noștri adversari.” – amiralul Foggo, comandantul Comandamentului  Aliat al Forțelor Aliate din Napoli, Italia (JFCNP). Amiralul american va conduce exercițiul TRJE18 de pe o nava de comandament USS Mount Whitney.

La exercițiu participă aproximativ 50.000 militari din națiunile aliate și partenere NATO, cu peste 250 de avioane, 65 nave de luptă și 10.000 de autovehicule militare. Participă și cei mai importanți parteneri ai Alianței din zonă: Finlanda și Suedia.

De remarcat este că SUA a hotărât suplimentarea forțelor participante la exercițiu cu portavionul USS Harry S. Truman împreună cu nave din cu număr peste 6.000 de marinari. Un grup de lovire este un grup naval care poate executa misiuni de lovire a țintelor de la distanța.

Acesta poate include capabilități precum submarin, distrugător, portavion și navă de comandament.  USS Harry S. Truman este primul portavion american prezent în apele norvegiene de după 1987 și va participa la un exercițiu naval din TRJE18, împreună cu forțe navale aliate și partenere, care va constitui o debarcare amfibie la scară mare.  

În 2014, Norvegia a invitat NATO să desfășoare TRJE18 pe teritoriul său. Pentru Norvegia, exercițiul este o oportunitate de a testa și evalua conceptul de apărare și planurile naționale de în ceea ce privește sprijinul specific națiunii gazdă.

În acest caz, Norvegia îndeplinește 3 roluri: cel de a sprijini toți participanții la exercițiu; de a participa la exercițiu la toate nivelurile, de la tactic la strategic și de a îndeplini rolul și responsabilitățile specifice națiunii gazdă, inclusiv siguranța și controlul.

Lasă un răspuns