VIDEO | NATO dezvoltă noi tehnologii pentru a face avioanele militare mai puțin detectabile

O echipă de experți NATO dezvoltă noi tehnologii care vor face aeronavele militare mai puțin detectabile. Cele mai multe forme de aeronave au nevoie de dispozitive de acționare (flapsuri verticale și orizontale) pentru a permite zborul și controlul. Tehnologia dezvoltata face ca flapsurile sa fie redundante in anumite faze ale zborului, înlocuindu-le cu un sistem activ de control care utilizează aerul pentru a ajuta la manevrarea avionului.

Cercetarea acestor idei inovatoare de control al avionului sau ICE este efectuată de un grup de lucru al NATO sub coordonarea Agenției pentru Știință și Tehnologie, care include reprezentanți ai Biroului de Cercetări Științifice al Forțelor Aeriene ale SUA, Academiei Forțelor Aeriene SUA din Colorado, Institutul Illinois de Tehnologie și Lockheed Martin.

Primul model al avionului ICE a fost făcut în 2015, măsurând doar 28 de centimetri în anvergură. De atunci a trecut prin numeroase runde de testare într-un tunel aerodinamic de la Academia Forțelor Aeriene din Colorado.

Sursa: NATO

Lasă un răspuns