ANALIZĂ | În ce condiții ar putea găzdui România trupe americane permanente

Ambasadorul României la Washington, George Maior, într-un interviu acordat publicației Politico, a întărit ideea că e posibil ca americanii să își mute o parte însemnată de forțe din Germania către est și a anunțat o posibilă vizită a ministrul Apărării, Mihai Fifor, în SUA, pentru o întrevedere cu omologul său, Jim Mattis, unde va promova și oferta României de a găzdui un contingent militar permanent american în Baza Aeriană din Mihail Kogălniceanu.

Mutarea bazelor din Germania, o idee a administrației Trump

Ideea mutării bazelor americane din Germania a apărut înaintea ultimului Summit NATO, din iulie, când multe publicații au speculat fapt că la mijloc este un joc al președintelui american pentru a avea o mai bună bază de negociere cu Germania și alte țări europene pe ideea creșterea bugetelui pentru apărare la 2 la sută din PIB. Până în prezent, oficialii americani nu au confirmat luarea unei decizii și au spus că se fac rapoarte periodice cu posibile dislocări de trupe și costurile aferente.

          În Germania sunt desfășurați în jur de 35.000 de militari SUA, poate chiar mai mulți, cu echipamentele necesare desfășurării unei acțiuni militare: mașini blindate, aeronave de diferite tipuri, tancuri etc. La aceștia, trebuie adăugați membrii familiilor și contractorii din Statele Unite

Spre deosebire de bazele SUA din România, cele permanente sunt adevărate localități, cu spital militar, școli și magazine, iar cele din Germania sunt folosite și pentru antrenament înainte de dislocarea trupelor în teatrele de operații . Au și rol de hub-uri de transport, așa că mutarea acestor baze devine și o problemă operațională, nu numai una financiară.

Ce rol ar putea avea România

Oficialii americani au remarcat de fiecare dată calitatea umană a soldaților români și angajamentul României de a crește cheltuielile militare, dar sunt aceste argumente de ajuns pentru a fi eligibili în stabilirea unei baze militare SUA permanente pe teritoriul nostru?

Deoarece și Polonia este în această cursă – se pare cu șanse mai mari, sunt dispuși americanii să-și fracționeze trupele în mai multe țări, rezultând și costuri mai mari?

Acum, forțele militare americane au două baze militare pe teritoriul României. Cea mai mare este cea de la Mihail Kogălniceanu, folosită de SUA pentru structuri de infanterie, dotate cu mijloace blindate și elicoptere, ce fac parte din inițiativa SUA pentru asigurarea aliaților din Europa în fața politicii agresive a Rusiei, infanteriști marini ce se instruiesc cu forțele noastre și specialiști în transport și logistică.

Aici, militarii americani au investit constant în dezvoltarea infrastructurii și există și avantajele unui aeroport cu acces din bază și apropierii de Portul Constanța.

Cea de-a doua bază militară  este cea din Deveselu, care adăpostește scutul anti-rachetă operat de marinarii americani.

Militari americani sunt și în cele trei comandamente NATO din România  și participanți la diverse exerciții sau misiuni – cum e cea de poliție aeriană.

Toate aceste structuri sunt rotaționale, adică militarii stau o perioadă scurtă de timp,după care sunt înlocuiți, stau fără familii, iar infrastructura este una de strictă necesitate.

          Deoarece mutarea trupelor și tehnicii și construirea infrastructurii unei baze militare permanente presupune costuri mari, la discuțiile purtate pe această temă, argumentul efortului financiar al țării gazdă poate fi unul determinant.

          Din această cauză, oficiali din Ministerul Polonez al Apărărrii au venit deja cu un plan în care arată disponibilitatea țării lor de a cheltui până la 2 miliarde de euro pentru construirea unei baze militare americane permanente.

Infrastructura precară ar reprezenta o piedică

          Se pune totuși întrebarea de ce o țară și-ar dori baze militare americane permanente și ce avantaje ar avea? Dintre avantajele pe care țara gazdă le-ar obține în urma dezvoltării unei baze militare americane permanente pe teritoriul ei, cel mai important ar fi o garanție suplimentară de securitate,  ce ar asigura un mediu de afaceri prosper și ar atrage investiții străine.

Mai sunt și alte avantaje, precum oportunitățile de afaceri și dezvoltare ale comunităților învecinate, dar și cele militare care ar da posibilitatea unei instruiri în comun a militarilor români și americani la o scară mai largă, ce ar duce la o accelerare a procesului de interoperabilitate din mult mai multe domenii.

Pentru a avea succces în negocieri, să sperăm că americanii vor lua decizia dislocării unor contingente permanente în țările de pe flancul estic al alianței în funcție de disponibilitatea țării gazdă și de argumente strategice și nu de alți factori, precum dezvoltarea infrastructurii, unde  România ar fi sigur dezavantajată de lipsa autostrăzilor și starea învechită a unor tronsoane de cale ferată, fapt reieșit clar în urma exercițiului Saber Guardian din anul 2017, la care au participat aproximativ 25.000 de militari aliați și parteneri doar pe teritoriul României.

Foto: DividHub

Lasă un răspuns