România va mai cumpăra încă cinci avioane de luptă F16 din Portugalia. Ministrul Apărării de la Lisabona a confirmat informația

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va mai vinde României încă cinci avioane de luptă F16, avioane pe care le vor scoate din inventarul național în urma unui proces de modernizare. Știrea a apărut în presa din Portugalia și vine la scurt timp după ce Mircea Dușa, secretar de stat în Ministerul Apărării, a fost în vizită oficială la Lisabona. Nu au fost făcute publice date legate de valorea și condițiile noului contract. România a mai cumpărat din Portugalia încă 12 avioane F16 pentru care a plătit suma de 600 de miliioane de dolari. 

Agenția portugheză de presă Luta a publicat inițial informația potrivit căreia Ministerul Apărării este gata să mai vândă României încă cinci avioane F 16 de producție americană. Inițial, Portugalia a răspuns negativ la o solicitare făcută în urmă cu doi ani. 

„La fel ca în cadrul programului anterior, avioanele ce urmează să fie vândute sunt din inventarul naţional şi vor fi înlocuite cu alte avioane din SUA şi supuse unui program de modernizare, Mid-Life Upgrade, efectuat de Forţele Aeriene Portugheze şi industria naţională de apărare”, precizează sursa citată. 

Într-o conferință de presă din 13 iulie, ministrul Apărării de la București a dat mai multe detalii despre această nouă etapă a progamului F16. 

„În urmă cu câteva zile, domnul secretar de stat Mircea Duşa a efectuat o vizită în Portugalia. A avut loc acolo o discuţie, pe care eu am continuat-o în cadrul Summitului NATO cu partenerii portughezi, de unde noi am achiziţionat cele 12 aparate F16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Intenţionăm să mai achiziţionăm încă cinci astfel de aparate, în primă fază, tot de la colegii portughezi, pentru a putea să avem completă escadrila de F16 din dotarea Forţelor Aeriene, urmând ca în perioada viitoare să discutăm despre cele 36 de aparate F16 despre care v-am informat la momentul potrivit, aparate pe care ne dorim să le achiziţionăm pentru Forţele Aeriene Române”, a declarat Mihai Fifor

Deocamndată nu au fost date detalii despre bugetul care va fi alocat pentru acest program. Cel mai probabil el se va regăsi în proiectul de anul viitor, după consultarea CSAT și obținerea unei aprobări în Parlament. 

„Este prematur să discutăm despre evaluare, nici nu ar fi corect din partea noastră să discutăm despre o astfel de sumă până nu avem o înţelegere fermă cu cei care vor livra aceste aparate. Vă reamintesc, sunt mai multe posibilităţi luate în calcul în momentul de faţă. Ne-am adresat mai multor state care au în dotare F16 şi care pot disponibiliza aceste aparate de zbor, fie că discutăm de SUA, fie că discutăm de Israel, fie că discutăm de Grecia. Cele cinci aparate de care vă vorbeam vin tot din Portugalia, pentru că a fost firesc să continuăm colaborarea din Portugalia pe acest program”, a explicat ministerul Apărării. 

România a inchieat anul trecut prima etapă a programului F16. Sunt aparate de zbor de acest timp sunt în dotarea bazei aeriene Borcea. 

Lasă un răspuns