Unde duc discuțiile despre creșterea bugetelor pentru apărare

Donald. Donald Trump a făcut și de această data titlurile la summitul NATO. Prima zi a început prost. Liderul de la Casa Albă a spus despre Germania, țara care nu alocă 2% din Produs Intern Brut pentru Apărare, că  „a devenit captivă” Federației Ruse. A rostit aceste cuvinte chiar în timp ce lua masa cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

A fost semnalul unui summit tensionat. Donald Trump a făcut și o postare pe Twitter, tot pe 11 iunie,

„SUA plătesc aproape întregul cost al NATO – protejând multe din acele ţări care ne jecmănesc în comerţ. Uniunea Europeană a avut un surplus de 151 de miliarde de dolari – ar trebui să plătească mai mult pentru armate! Germania plăteşte (lent) 1% din PIB către NATO, în timp ce noi plătim 4% dintr-un PIB mult mai mare. Crede cineva că asta are sens?. Protejăm Europa (ceea ce e bine) cu pierderi financiare uriaşe, iar apoi suntem călcaţi în picioare la comerţ. Vine schimbarea!” 

Bani, bani și iar bani. Experții militari, chiar și cei critici la adresa lui Donal Trump, spun că, într-o oarecare măsură, el are dreptate atunci când ridică problema finanțării Apărării în Europa. Sunt țări care încă au bugete sub unu la sută, în timp ce una a depășit 4 procente, aici  vorbim de Statele Unite.

În cadrul ședințelor din NATO, chiar în cea în care erau invitați partenerii externi din Afganistan, Ucraina și Georgia, Donald Trump le-a cerut aliaților să-și ia angajamentul ferm că vor aloca două procente din PIB pentru apărare în cel mai scurt timp, să nu mai aștepte până în 2024. Asta a impus o ședință de urgență, care a dus la anularea unei întâlniri bilaterale dintre președintele Klaus Iohannis și liderul american.

Discuțiile au fost dure, spun surse care au participat la întâlnire. Trump ar fi spus că Statele Unite vor acționa pe cont propriu dacă țările din NATO cu vor veni cu mai mulți bani. Unele agenții de presă au interpretat inițial afirmația ca pe o amenințare cu ieșirea SUA din NATO. Ulterior, au fost făcute corecturi.

Liderul de la Casa Alba a venit cu propunerea creșterii bugetelor cu până la 4%. Aici, putem spune că lucrurile se complică. Experții pe care i-am consulat susțin că asta ar putea duce la nașterea unor aversiuni față de NATO, cheltuirea banilor pentru înarmare nu este o măsură populară. Alții spun că politicienii din țările europene nu-și vor asuma acest obiectiv, pentru că ar pierde alegerile. 

Una peste alta, Trump a ieșit învingător la acest summit. Dincolo de zgomotul de pe Twitter, experții militari au continuat cu dezvoltarea proiectelor militare importante, iar liderul de la Casa Albă spune că a obținut un angajament ferm că și țările europene vor umple pușculița NATO cu cei doi la sută promiși în 2014, la summitul din Țara Galilor.

Ziua s-a încheiat tot pe Twitterul președintelui american care a concluzionat: „Great success today at NATO! Billions of additional dollars paid by members since my election. Great spirit!” În traducere: „Un mare succes astăzi la NATO! De la alegerea mea, miliarde de dolari au fost plătite în plus de țările membre. O atmosferă foarte bună!”

Lasă un răspuns